I Składniki
1. Ciasto:
- 1/4 litra wody (szklanka)
- 9 dag masła
- 20 dag mąki
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia
- 2-4 jaj
- szczypta soli
2. Lukier:
- szklanka cukru pudru
- odrobina wody
- 20 ml aromatycznego alkoholu (rum, whisky)
3. Do smażenia:
- 1 litr oleju rzepakowego
II Sprzęt
- mały garnek (do ciasta)
- rondel (do lukru)
- duży garnek do smażenia
- papier do pieczenia
- rękaw lub zamiennik (my użyliśmy grubego worka)
III Przygotowanie
1. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
2. Gdy woda z tłuszczem nieco ostygnie dodajemy mąkę przenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
3. Stawiamy garnek na mały ogień i mieszamy. Masa tężeje i uzyskujemy kulkę ciasta, która powinna sama odchodzić od garnka.
4. Po lekkim ostygnięciu dodajemy jajka - pojedyńczo i mieszamy.
UWAGA: Jeśli ciasto wyjdzie za żadkie wracamy do poprzedniego kroku.
5. Dodajemy proszek do pieczenie. Znów mieszamy.
6. Przelewamy ciasto do rękawa i za jego pomocą na kawałkach papieru do pieczenia formujemy koła.
7. Do dużego garnka wlewamy olej i smażymy pączki wkłądając je papierem do góry
UWAGA: Papier ściągamy zanim obrócimy ciasto na drugą stronę.
8. Usmażone pączki wyciągamy na talerz, odsączamy papierowym ręcznikiem (nie ściskamy).
IV Podanie
1. Przygotowujemy lukier:
- w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy szklankę cukru pudru
- dodajemy alkohol
- mieszamy doprowadzając do zagotowania
- czekamy, aż nieco ostygnie
2. Dekorowanie pączków:
Pączki oblewamy lukrem i wedle upodobania posypujemy ulubionymi dodatkami (orzechy, wiórki kokosowe itp.)
3. Podajemy
Pączka podajemy z serwetką
SMACZNEGO :-)
PS Mogę sobie tylko wyobrazić jakie cuda Wam wyjdą, gdy użyjecie prawdziwego rękawa z różnymi końcówkami do formowania pączków :-)
1. Ciasto:
- 1/4 litra wody (szklanka)
- 9 dag masła
- 20 dag mąki
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia
- 2-4 jaj
- szczypta soli
2. Lukier:
- szklanka cukru pudru
- odrobina wody
- 20 ml aromatycznego alkoholu (rum, whisky)
3. Do smażenia:
- 1 litr oleju rzepakowego
II Sprzęt
- mały garnek (do ciasta)
- rondel (do lukru)
- duży garnek do smażenia
- papier do pieczenia
- rękaw lub zamiennik (my użyliśmy grubego worka)
III Przygotowanie
1. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
2. Gdy woda z tłuszczem nieco ostygnie dodajemy mąkę przenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
3. Stawiamy garnek na mały ogień i mieszamy. Masa tężeje i uzyskujemy kulkę ciasta, która powinna sama odchodzić od garnka.
4. Po lekkim ostygnięciu dodajemy jajka - pojedyńczo i mieszamy.
UWAGA: Jeśli ciasto wyjdzie za żadkie wracamy do poprzedniego kroku.
5. Dodajemy proszek do pieczenie. Znów mieszamy.
6. Przelewamy ciasto do rękawa i za jego pomocą na kawałkach papieru do pieczenia formujemy koła.
7. Do dużego garnka wlewamy olej i smażymy pączki wkłądając je papierem do góry
UWAGA: Papier ściągamy zanim obrócimy ciasto na drugą stronę.
8. Usmażone pączki wyciągamy na talerz, odsączamy papierowym ręcznikiem (nie ściskamy).
IV Podanie
1. Przygotowujemy lukier:
- w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy szklankę cukru pudru
- dodajemy alkohol
- mieszamy doprowadzając do zagotowania
- czekamy, aż nieco ostygnie
2. Dekorowanie pączków:
Pączki oblewamy lukrem i wedle upodobania posypujemy ulubionymi dodatkami (orzechy, wiórki kokosowe itp.)
3. Podajemy
Pączka podajemy z serwetką
SMACZNEGO :-)
PS Mogę sobie tylko wyobrazić jakie cuda Wam wyjdą, gdy użyjecie prawdziwego rękawa z różnymi końcówkami do formowania pączków :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz