Pączki a`la wiedeńskie

Skomentuj
I Składniki


1. Ciasto:
 - 1/4 litra wody (szklanka)
 - 9 dag masła
 - 20 dag mąki
 - 5 dag mąki ziemniaczanej
 - 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia
 - 2-4 jaj
 - szczypta soli

2. Lukier:
 - szklanka cukru pudru
 - odrobina wody
 - 20 ml aromatycznego alkoholu (rum, whisky)

3. Do smażenia:
 - 1 litr oleju rzepakowego

II Sprzęt
 - mały garnek (do ciasta)
 - rondel (do lukru)
 - duży garnek do smażenia
 - papier do pieczenia
 - rękaw lub zamiennik (my użyliśmy grubego worka)

III Przygotowanie


1. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
2. Gdy woda z tłuszczem nieco ostygnie dodajemy mąkę przenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
3. Stawiamy garnek na mały ogień i mieszamy. Masa tężeje i uzyskujemy kulkę ciasta, która powinna sama odchodzić od garnka.
4. Po lekkim ostygnięciu dodajemy jajka - pojedyńczo i mieszamy.
UWAGA: Jeśli ciasto wyjdzie za żadkie wracamy do poprzedniego kroku.
5. Dodajemy proszek do pieczenie. Znów mieszamy.
6. Przelewamy ciasto do rękawa i za jego pomocą na kawałkach papieru do pieczenia formujemy koła.
7. Do dużego garnka wlewamy olej i smażymy pączki wkłądając je papierem do góry
UWAGA: Papier ściągamy zanim obrócimy ciasto na drugą stronę.
8. Usmażone pączki wyciągamy na talerz, odsączamy papierowym ręcznikiem (nie ściskamy).

IV Podanie
1. Przygotowujemy lukier:
 - w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy szklankę cukru pudru
 - dodajemy alkohol
 - mieszamy doprowadzając do zagotowania
 - czekamy, aż nieco ostygnie
2. Dekorowanie pączków:
Pączki oblewamy lukrem i wedle upodobania posypujemy ulubionymi dodatkami (orzechy, wiórki kokosowe itp.)
3. Podajemy
Pączka podajemy z serwetką



SMACZNEGO :-)

PS Mogę sobie tylko wyobrazić jakie cuda Wam wyjdą, gdy użyjecie prawdziwego rękawa z różnymi końcówkami do formowania pączków :-)



0 komentarze:

Prześlij komentarz