Kurczak w pesto z blanszowanym porem i ananasem

Skomentuj
Kurczak w pesto z blanszowanym porem i ananasem


Składniki dla 2 os.
  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • pół ananasa,
  • pół pora,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 2 łyżeczki zielonego pesto,
  • łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:
 
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy po skosie na kawałki o grubości do 1,5 cm (z dużej piersi powinno wyjść ok. 10 kawałków). Przekładamy kurczaka do głębokiego talerza, dodajemy pesto, dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Tymczasem przygotowujemy sałatkę z pora: blanszujemy go, kroimy, dodajemy łyżeczkę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ananasa kroimy w kostkę i przekładamy go do "kieszonki" zrobionej z foli aluminiowej. Kiedy piekarni osiągnie pożądaną temperaturę wykładamy kurczaka na blachę z folią aluminiową. Obok kładziemy kieszonkę z ananasem. Całość wkładamy do piekarnika na maks. 15 minut. Wykładamy na talerz i ozdabiamy drobno pokrojoną papryką.





To lekkie danie inspirowane różnymi przysmakami nazywanymi często (hawajskimi).

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz