Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym

Skomentuj


Składniki dla 4 os.
  • 4 niewielkie cukinie,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1-2 jajka,
  • odrobina tartego sera do posypania,
  • przyprawy.

Przygotowanie:
 
Cukinie myjemy, odcinamy ogonki i przekrawamy je wzdłuż. Dużą łyżką oddzielamy miąższ (pestki) i siekamy go na drobno. Wrzucamy to do miski, dodajemy mięso mielone, jajko, startą na drobnych oczkach marchewkę. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu, dosypujemy koperek. Całość mieszamy.
Łódki cukinii posypujemy szczyptą soli i układamy na nich farsz. Na wierzch kładziemy starty ser i dodajemy ziół to smaku. Tak przygotowane łódki przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg.




Tak przygotowaną potrawę podajemy ze świeżymi pomidorami.

Smacznego :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz