Spróbuj też sałatki z tortellini.
Składniki dla 4 os.
- 8 liści wybranej przez nas sałaty (rzymska, masłowa, lodowa)
- 2 pomidory
- 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1/2 papryki (polecam czerwoną)
- 1/2 szklanki zielonych lub czarnych oliwek
- 200 g sera typu feta
- oliwa z oliwek
- oregano
Przygotowanie:
Liście sałaty tniemy w poprzek, aby uzyskać z niej paski. Przekładamy je do głębokiego talerza. Pomidory i ogórki kroimy według uznania (plastry lub kostka), cebulę w półplastry, a paprykę w słupki. Pokrojone warzywa kładziemy na sałatę. Dodajemy kilka oliwek (bez pestek) w całości. Na sam wierzch kładziemy plaster sera typu feta, ukrojonego tak aby z jednej kostki 200 g powstały cztery porcje, czyli tniemy wzdłuż dłuższej krawędzi (ani razu nie podano mi sałatki z serem w drobną kostkę). Ser obsypujemy oregano i całość obficie skrapiamy oliwą. Podajemy ze świeżym lub grillowanym chlebem.
Smacznego :-)
Dzięki! Tego szukałam. :]
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego :-)
UsuńPozdrawiam
zabalza