Oryginalna sałatka grecka prosto z Krety

2 komentarze

Poniższy przepis oparty jest na prawdziwych sałatkach greckich, podawanych w restauracjach na Krecie.

Spróbuj  też sałatki z tortellini.

Składniki dla 4 os.
  • 8 liści wybranej przez nas sałaty (rzymska, masłowa, lodowa)
  • 2 pomidory
  • 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1/2 papryki (polecam czerwoną)
  • 1/2 szklanki zielonych lub czarnych oliwek
  • 200 g sera typu feta
  • oliwa z oliwek
  • oregano

Przygotowanie:

Liście sałaty tniemy w poprzek, aby uzyskać z niej paski. Przekładamy je do głębokiego talerza. Pomidory i ogórki kroimy według uznania (plastry lub kostka), cebulę w półplastry, a paprykę w słupki. Pokrojone warzywa kładziemy na sałatę. Dodajemy kilka oliwek (bez pestek) w całości. Na sam wierzch kładziemy plaster sera typu feta, ukrojonego tak aby z jednej kostki 200 g powstały cztery porcje, czyli tniemy wzdłuż dłuższej krawędzi (ani razu nie podano mi sałatki z serem w drobną kostkę). Ser obsypujemy oregano i całość obficie skrapiamy oliwą. Podajemy ze świeżym lub grillowanym chlebem.


Smacznego :-)

PS Zdjęcia przedstawiają właśnie taką oryginalną sałatkę :-)

2 komentarze: