Truskawki - mówi się o nich, jako o "owocu piękności". Smaczne, soczyste, zawierają witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B (B1 i B2), a poza tym wapń, fosfor i dużo żelaza. To istna bomba witaminowa dla zdrowia i urody, dlatego powinniśmy ich jeść jak najwięcej, bo sezon na te owoce jest naprawdę krótki. Dzisiaj pokażę Wam kolejny przepis z wykorzystaniem tych owoców. Naleśniki z truskawkami, gorzką czekoladą i odrobiną mięty do dekoracji. Danie, które świetnie nadaje się zarówno na pierwsze śniadanie, obiad albo deser. Ostatnio kilka razy serwowałam je na śniadanie. To porządna dawka energii z samego rana :-)
Składniki na 4 porcje:
- 300 g truskawek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 galaretka truskawkowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
- trochę wody
Przygotowanie:
W międzyczasie możemy zająć się farszem do naszych naleśników oraz dekoracją z gorzkiej czekolady.
Umyte i oczyszczone truskawki wrzucamy na patelnię, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy cukier waniliowy i dusimy, aż truskawki delikatnie zmiękną. W zależności od ich wielkości może to trwać 5-8 min. Po tym czasie dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Teraz najprzyjemniejsza część.
Bierzemy talerz, układamy na nim naleśnika i na jego połowie rozkładamy farsz. Następnie składamy naleśnika w pół lub w trójkąt, Polewamy roztopioną, gorzką czekoladą i dekorujemy kilkoma listkami mięty oraz jedną pokrojoną truskawką.
Smacznego :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz