Przepyszne naleśniki z truskawkami

Skomentuj

Truskawki - mówi się o nich, jako o "owocu piękności". Smaczne, soczyste, zawierają witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B (B1 i B2), a poza tym wapń, fosfor i dużo żelaza. To istna bomba witaminowa dla zdrowia i urody, dlatego powinniśmy ich jeść jak najwięcej, bo sezon na te owoce jest naprawdę krótki. Dzisiaj pokażę Wam kolejny przepis z wykorzystaniem tych owoców. Naleśniki z truskawkami, gorzką czekoladą i odrobiną mięty do dekoracji. Danie, które świetnie nadaje się zarówno na pierwsze śniadanie, obiad albo deser. Ostatnio kilka razy serwowałam je na śniadanie. To porządna dawka energii z samego rana :-)

Składniki na 4 porcje:
  • 300 g truskawek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty
  • trochę wody

Przygotowanie:

Do miski lub wysokiego garnka wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy jajka, szczyptę soli i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.

W międzyczasie możemy zająć się farszem do naszych naleśników oraz dekoracją z gorzkiej czekolady.

Umyte i oczyszczone truskawki wrzucamy na patelnię, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy cukier waniliowy i dusimy, aż truskawki delikatnie zmiękną. W zależności od ich wielkości może to trwać 5-8 min. Po tym czasie dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Teraz najprzyjemniejsza część.
Bierzemy talerz, układamy na nim naleśnika i na jego połowie rozkładamy farsz. Następnie składamy naleśnika w pół lub w trójkąt, Polewamy roztopioną, gorzką czekoladą i dekorujemy kilkoma listkami mięty oraz jedną pokrojoną truskawką.




Smacznego :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz