Sposobów na przygotowanie mięsa jest wiele. Tak samo istnieje wiele dodatków, które do tego mięsa można serwować. W poprzednim przepisie na kotlet z udźca jagnięcego, do którego link znajdziecie na samym dole wpisu, proponowaliśmy Wam ziemniaki z piekarnika - teraz stawiamy na nowalijki. Młode kartofelki, roszponka, koperek, młode pomidorki - to są gwiazdy dzisiejszego przepisu (oprócz samej owieczki).
Składniki dla 2 os.:
- 2 kotlety z udźca owcy (w Lidlu kupicie takie kotlety pakowane po 2 w paczce),
- młode ziemniaki,
- musztarda,
- pieprz ziołowy,
- sól,
- cukier,
- oliwa z oliwek,
- olej rzepakowy,
- roszponka,
- młode pomidorki,
- pół czerwonej cebuli,
- ocet balsamiczny.
Przygotowanie:
Gotujemy młode ziemniaki. W tym czasie zajmujemy się mięsem.
Kotlety osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy dookoła na głębokość 3-5 mm co 1-2 cm (dzięki temu kotlety nie będą nam się wywijać). Udźce smarujemy przygotowaną pastą musztardową (3 łyżeczki musztardy mieszamy z łyżeczką oliwy, doprawiamy ziołami, szczyptą soli oraz cukru).
Smażymy na patelni, na średnim ogniu (my smażyliśmy na grillowej), przez 10-12 min. często obracając (co 2-3 min.).
Całość podajemy z surówką bądź sałatą. Ja wybrałam roszponkę z pomidorkami i czerwoną cebulą. Całość skropiłam octem balsamicznym.
Smacznego!
A tutaj znajdziecie innych przepis na kotlet z udźca jagnięcego.
Mmm! Wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, tak przyrządzony jest bardzo pyszny i soczysty. Polecam i zachęcam do zrobienia samemu w domu :-)
UsuńPotwierdzam. Bardzo dobre :-)
Usuń