Grillowany kotlet z udźca owcy z młodymi ziemniakami

3 komentarze

Sposobów na przygotowanie mięsa jest wiele. Tak samo istnieje wiele dodatków, które do tego mięsa można serwować. W poprzednim przepisie na kotlet z udźca jagnięcego, do którego link znajdziecie na samym dole wpisu, proponowaliśmy Wam ziemniaki z piekarnika - teraz stawiamy na nowalijki. Młode kartofelki, roszponka, koperek, młode pomidorki - to są gwiazdy dzisiejszego przepisu (oprócz samej owieczki).



Składniki dla 2 os.:
  • 2 kotlety z udźca owcy (w Lidlu kupicie takie kotlety pakowane po 2 w paczce),
  • młode ziemniaki,
  • musztarda,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • cukier,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • roszponka,
  • młode pomidorki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • ocet balsamiczny.

Przygotowanie:

Gotujemy młode ziemniaki. W tym czasie zajmujemy się mięsem.

Kotlety osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy dookoła na głębokość 3-5 mm co 1-2 cm (dzięki temu kotlety nie będą nam się wywijać). Udźce smarujemy przygotowaną pastą musztardową (3 łyżeczki musztardy mieszamy z łyżeczką oliwy, doprawiamy ziołami, szczyptą soli oraz cukru).

Smażymy na patelni, na średnim ogniu (my smażyliśmy na grillowej), przez 10-12 min. często obracając (co 2-3 min.).

Całość podajemy z surówką bądź sałatą. Ja wybrałam roszponkę z pomidorkami i czerwoną cebulą. Całość skropiłam octem balsamicznym.

Smacznego!




A tutaj znajdziecie innych przepis na kotlet z udźca jagnięcego.

3 komentarze:

  1. Mmm! Wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, tak przyrządzony jest bardzo pyszny i soczysty. Polecam i zachęcam do zrobienia samemu w domu :-)

      Usuń
    2. Potwierdzam. Bardzo dobre :-)

      Usuń