Pomysł na obiad - pyszna zupa gulaszowa

2 komentarze


Inspiracji należy szukać wszędzie. Mnie natchnęła zwykła zupa, którą wraz z Maćkiem zamówiliśmy w pewnej restauracji. Po małym śledztwie i sprawdzeniu kilkunastu przepisów, udało nam się stworzyć własną recepturę tego dania.


Składniki dla 4 os.:

  • 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego (dla mięsa wołowego nota na końcu przepisu),
  • kawałek wędzonej kości,
  • 300 g cebuli (polecam czerwoną),
  • 300 g ziemniaków,
  • pół czerwonej papryki, 
  • 200 g marchewki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • mielona czerwona papryka: słodka i ostra,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • czosnek,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • mały przecier pomidorowy.


Przygotowanie:

Mięso i ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę w ćwiartki, paprykę w słupki, czosnek w płatki, a marchewkę w cienkie plasterki, np. za pomocą obieraczki.

W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy całość lekko się zarumieni dodajemy kopiastą łyżkę stołową mielonej słodkiej i nieco mniej niż pół łyżeczki ostrej papryki. Na małym ogniu cały czas mieszamy przez ok. 2 minuty. Do tego sosu wrzucamy mięso i dokładnie obsmażamy.

Dodajemy paprykę i marchewkę, lekko doprawiamy solą i chwilę mieszamy z pozostałymi składnikami.

Wlewamy 1,5 l wody, w której rozprowadzamy łyżkę przecieru pomidorowego. Do wody wkładamy wędzoną kość, którą można zastąpić inną wędzonką, która nadaje się do gotowania. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zbieramy powstałą pianę z powierzchni zupy, doprawiamy majerankiem i ewentualnie innymi ziołami według uznania, ponownie przykrywamy i gotujemy kolejnych 30 minut.

Próbujemy zupę i podejmujemy decyzję o dalszym dosypywaniu soli (lub niedosypywaniu).

Dodajemy ziemniaki i gotujemy następnych 20 minut.

Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, którą umiejętnie łączymy z zupą - tak, aby nie powstały grudki. Pamiętajmy, że mąka wraz z zupą musi się chwilę przegotować (2-3 minuty).

Gdy ziemniaki są już miękkie, zupa jest gotowa.
Całość podajemy  z pieczywem. Doskonale smakuje również z bazylią.

Mięso wieprzowe możemy zastąpić wołowiną, pamiętając jednak, że czas gotowania wydłuży się o jakieś 30 minut.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Wczoraj wypróbowane z miesem wołowym i bylo bardzo dobre. Fajny przepis i chyba najbardziej kompletny ze znalezionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis się spodobał. Zupa na pewno była pyszna :-)

      Usuń