Inspiracji należy szukać wszędzie. Mnie natchnęła zwykła zupa, którą wraz z Maćkiem zamówiliśmy w pewnej restauracji. Po małym śledztwie i sprawdzeniu kilkunastu przepisów, udało nam się stworzyć własną recepturę tego dania.
Składniki dla 4 os.:
- 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego (dla mięsa wołowego nota na końcu przepisu),
- kawałek wędzonej kości,
- 300 g cebuli (polecam czerwoną),
- 300 g ziemniaków,
- pół czerwonej papryki,
- 200 g marchewki,
- 2 łyżki smalcu,
- mielona czerwona papryka: słodka i ostra,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
- czosnek,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- mały przecier pomidorowy.
Przygotowanie:
Mięso i ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę w ćwiartki, paprykę w słupki, czosnek w płatki, a marchewkę w cienkie plasterki, np. za pomocą obieraczki.
Dodajemy paprykę i marchewkę, lekko doprawiamy solą i chwilę mieszamy z pozostałymi składnikami.
Wlewamy 1,5 l wody, w której rozprowadzamy łyżkę przecieru pomidorowego. Do wody wkładamy wędzoną kość, którą można zastąpić inną wędzonką, która nadaje się do gotowania. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zbieramy powstałą pianę z powierzchni zupy, doprawiamy majerankiem i ewentualnie innymi ziołami według uznania, ponownie przykrywamy i gotujemy kolejnych 30 minut.
Próbujemy zupę i podejmujemy decyzję o dalszym dosypywaniu soli (lub niedosypywaniu).
Dodajemy ziemniaki i gotujemy następnych 20 minut.
Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, którą umiejętnie łączymy z zupą - tak, aby nie powstały grudki. Pamiętajmy, że mąka wraz z zupą musi się chwilę przegotować (2-3 minuty).
Gdy ziemniaki są już miękkie, zupa jest gotowa.
Całość podajemy z pieczywem. Doskonale smakuje również z bazylią.
Mięso wieprzowe możemy zastąpić wołowiną, pamiętając jednak, że czas gotowania wydłuży się o jakieś 30 minut.
SMACZNEGO!
Wczoraj wypróbowane z miesem wołowym i bylo bardzo dobre. Fajny przepis i chyba najbardziej kompletny ze znalezionych.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że przepis się spodobał. Zupa na pewno była pyszna :-)
Usuń