Domowe lody malinowo-jeżynowe | Homemade Raspberry-Blackberry Ice Cream

4 komentarze4 komentarzy

Zapraszam Was na spotkanie z maliną i jej kuzynką jeżyną. Są to owoce, na które sezon niestety nie trwa długo.
Inny przepis na deser lodowy
Występują w wielu odmianach. Maliny i jeżyny to bogate źródło witamin i przeciwutleniaczy. Mają niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Doskonale smakują i pięknie pachną.

Składniki na 8 porcji:
  • 2 szklanki malin,
  • 1/2 szklanki jeżyn,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka listków mięty.

Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy większość owoców i listków mięty (kilka zostawiamy do dekoracji), dodajemy jogurt, miód i wszystko razem miksujemy.

Do foremek na lody wrzucamy owoce i listki mięty. Do jednej możemy wrzucić 1-2 maliny i 2-3 listki mięty, do drugiej jeżynę i listek mięty, kolejne można zmieszać, czyli wrzucić malinę i jeżynę razem, a kolejne pozostawić w ogóle bez owoców, czyli zalać przygotowaną masą. Wszystko tak naprawdę zależy od Was.

Wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny.

SMACZNEGO :-)





4 komentarze:

  1. Wyszlo mi jakies kwaskowate, ale innym smakowalo, wiec jest OK :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowały :-) Dużo tak naprawdę zależy od owoców. Bardzo dojrzałe są słodkie same z siebie i wówczas dodaję mniej miodu. Jeżeli natomiast przygotowana masa nie jest wystarczająco słodka, można dodać łyżkę miodu więcej.

      Pozdrawiam
      zabalza

      Usuń
  2. A gdzie kupiłaś te formy do lodów? Bo wszędzie szukam ale nigdzie nie ma

    OdpowiedzUsuń