Herbata cz. 2 - Czarna herbata

Skomentuj

Czarna herbata pozostaje nadal najpopularniejszą herbatą, jaką większość z nas parzy w swoich domach. Znana jest na całym świecie, przyrządzana na wiele sposobów.
Przeczytaj również Herbata cz. 1 - Pij na zdrowie.
Jak powstaje czarna herbata?
Po zebraniu liści suszy się je na słońcu lub w zadaszonym, przewiewnym miejscu. Potem następuje etap kruszenia liści - wtedy uwalniają się enzymy i rozpoczyna się proces fermentacji. Chlorofil zawarty w liściach ulega rozkładowi. Następnie, aby zatrzymać proces fermentacji, liście poddaje się działaniu wysokiej temperatury (proces ten trwa dosłownie chwilę). Liście w dalszym ciągu są lekko wilgotne i dochodzi do uwolnienia pozostałych w nich soków, które ostatecznie wpływają na smak herbaty. Na sam koniec całość jest suszona.

Jak ją parzyć?
Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy od 3 do 5 minut.

Duże znaczenie ma również sposób podania. Inaczej pije się i smakuje herbatę w szklance, kubku czy filiżance. Mi najlepiej smakuje w filiżance :-)


Właściwości:
  • pobudza dzięki dużej zawartości teiny,
  • poprawia zdolność myślenia,
  • zmniejsza poziom "złego" cholesterolu,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne,
  • poprawia krążenie,
  • likwiduje skutki stresu.
Polecam w szczególności herbatę liściastą, która jest bardziej aromatyczna i po prostu smaczniejsza od tej w torebkach.

Ciekawostka:
W Azji "herbata czarna" nazywana jest czerwoną ze względu na kolor naparu.
Do filiżanki lub kubka gorącej herbaty na długie, jesienne wieczory polecam książkę, np. Lekcje Madame Chic, Jennifer L. Scott. Bardzo lekka i przyjemna lektura.

0 komentarze:

Prześlij komentarz