Królik na potrawce z marchewki w sosie śmietanowym

2 komentarze

Mięso z królika bogate jest w składniki mineralne, witaminy głównie z grupy B, oraz aminokwasy. Posiada wysoką wartość odżywczą, a poza tym wyróżnia się niską zawartością cholesterolu oraz tłuszczu. Jest lekkostrawne, smaczne i zawiera aż 20% białka. Zalecane jako pierwsze przy rozszerzaniu diety niemowląt o białka zwierzęce.

Królika możemy przygotować na wiele sposobów. Popularnym przepisem jest królik w sosie śmietanowym z grzybami.
Polecam Wam przepis na spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym ze świeżą bazylią.
Dzisiaj pokażę Wam smażonego królika na potrawce z marchewki w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku.

Składniki dla 2 os.:
  • 2 nóżki królika,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 średnia bagietka,
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz cayene,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
  • 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półksiężyce, marchewkę w wiórki za pomocą obieraczki, a koperek siekamy na drobno. Nóżki oprószamy salą.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Kiedy ta się lekko zeszkli kładziemy nóżki królicze i obsmażamy z dwóch stron, obracając 4 razy co 3-4 minut. Kiedy mięso jest już dobrze obsmażone, dodajemy szklankę wody, marchewkę i przygrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu kontrolując czy nie trzeba dolać wody.

Po ok. 20 minutach odkrywamy patelnię i obracamy nóżki, po czym przykrywamy i dusimy kolejny 20 minut (cały czas pilnujemy, żeby nie odparowało za dużo wody). Po tym czasie nóżki powinny być już gotowe. Ostrożnie wyciągamy je na osobny talerz, a do powstałej potrawki dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, odrobiną pieprzu cayene oraz dodajemy posiekany koperek i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Kiedy wszystko dobrze wymieszamy możemy na chwilę położyć na to nóżki królicze i przykryć jeszcze na 3-5 minut.

Na przygotowane talerze wykładamy najpierw potrawkę, na którą kładziemy nóżkę. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem, np. kawałkiem bagietki.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kolejny smaczny i oryginalny przepis. Skąd Ty je bierzesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiracji szukam wszędzie, począwszy od internetu poprzez książki, czasopisma i własne podróże, a kończąc na rodzinie :-) To wszystko plus jeszcze zrodzony w głowie pomysł daje często bardzo fajny rezultat w postaci ciekawych przepisów.

      Pozdrawiam
      zabalza

      Usuń