Wspaniały i przepyszny przepis na wyjątkową jajecznicę z opieńkami.
Składniki dla 2 os.:
- 4 jajka,
- garść grzybów opieńków,
- 1 czerwona cebula,
- duża łyżka masła,
- duża łyżka gęstej śmietany (18%),
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy i przepłukujemy wodą. Większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w półksiężyce. Oba składniki wrzucamy na patelnię na roztopione już masło. Doprawiamy szczyptą soli. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajka i smażymy do lekkiego ścięcia, cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby nie przesmażyć jajecznicy. Na koniec dodajemy śmietanę i znów mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz