Na śniadanie jajecznica z opieńkami

Skomentuj

Wspaniały i przepyszny przepis na wyjątkową jajecznicę z opieńkami.

Składniki dla 2 os.:
  • 4 jajka,
  • garść grzybów opieńków,
  • 1 czerwona cebula,
  • duża łyżka masła,
  • duża łyżka gęstej śmietany (18%),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Grzyby czyścimy i przepłukujemy wodą. Większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w półksiężyce. Oba składniki wrzucamy na patelnię na roztopione już masło. Doprawiamy szczyptą soli. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajka i smażymy do lekkiego ścięcia, cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby nie przesmażyć jajecznicy. Na koniec dodajemy śmietanę i znów mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz