Trufle w wiórkach kokosowych z serkiem mascarpone

Skomentuj

Ostatnia chwila przed Wigilią. Przygotowania pełną parą. Mamy jeszcze moment, żeby przygotować i dopiąć wszystko na ostatni guzik. Zapraszam do zapoznania się ze wspaniałym i prostym przepisem na deser, który może okazać się idealnym na święta :-)

Składniki na 2 duże porcje (ok. 80 kuleczek):
  • 400 g herbatników,
  • 2 opakowania serka mascarpone (2x250 g),
  • 200 g białej czekolady,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • kilka kropli olejku waniliowego,
  • cynamon do smaku,
  • wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przesypujemy je do dużej miski lub garnka. Herbatniki kruszymy na drobno (możemy to zrobić bezpośrednio w opakowaniu i dopiero wówczas otworzyć i wysypać). Chodzi o to, żeby było nam wygodnie mieszać. Dodajemy serek mascarpone, cukier i olejek waniliowy, cynamon oraz białą czekoladę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ugniatając ręką. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, możemy przystąpić do formowania kulek. Za miarkę może nam posłużyć mała łyżeczka. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ja odłożyłam je na całą noc.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz