Domowe masło orzechowe - to proste! Dzisiaj przepis na przepyszne masło orzechowe crunchy, które każdy z Was może zrobić sam w domu. Zapraszam na wpis.
Zobacz również Przepis na domowe masło orzechowe / Homemade Peanut Butter - recipe.Potrzebne składniki:
- ok. 270 g obranych i pozbawionych serca orzechów (odpowiednich 400 g orzechów w łupinach),
- szczypta soli (ja użyłam morskiej).
Postępujemy podobnie, jak w standardowym przepisie na "gładkie" masło orzechowe. Obrane i pozbawione serc orzechy przekładamy do blendera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Po kilkunastu sekundach, odkładamy kilka łyżeczek orzechów do miseczki na bok, resztę miksujemy zgodnie z wcześniejszą instrukcją.
Kiedy masa jest już gładka, dodajemy do niej rozdrobione orzechy, które wcześniej odłożyliśmy sobie na bok. Całość mieszamy i orzechowe masło crunchy jest już gotowe :-)
Przypominam, że masło orzechowe trzymamy w lodówce maksymalnie miesiąc. Jeżeli zauważymy oddzielający się olej, to przed podaniem mieszamy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz