Masło orzechowe crunchy - przepis / Homemade Crunchy Peanut Butter - recipe

Skomentuj

Domowe masło orzechowe - to proste! Dzisiaj przepis na przepyszne masło orzechowe crunchy, które każdy z Was może zrobić sam w domu. Zapraszam na wpis.
Zobacz również Przepis na domowe masło orzechowe / Homemade Peanut Butter - recipe.
Potrzebne składniki:
  • ok. 270 g obranych i pozbawionych serca orzechów (odpowiednich 400 g orzechów w łupinach),
  • szczypta soli (ja użyłam morskiej).
 
Przygotowanie:

Postępujemy podobnie, jak w standardowym przepisie na "gładkie" masło orzechowe. Obrane i pozbawione serc orzechy przekładamy do blendera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Po kilkunastu sekundach, odkładamy kilka łyżeczek orzechów do miseczki na bok, resztę miksujemy zgodnie z wcześniejszą instrukcją.
Kiedy masa jest już gładka, dodajemy do niej rozdrobione orzechy, które wcześniej odłożyliśmy sobie na bok. Całość mieszamy i orzechowe masło crunchy jest już gotowe :-)

Przypominam, że masło orzechowe trzymamy w lodówce maksymalnie miesiąc. Jeżeli zauważymy  oddzielający się olej, to przed podaniem mieszamy.

Smacznego! 



0 komentarze:

Prześlij komentarz