Maltańska kuchnia ma wiele twarzy. Widoczne są wpływy kuchni brytyjskiej, włoskiej, francuskiej oraz hiszpańskiej.Dziś zabieram Was do barów i restauracji, aby pokazać choć fragment typowego maltańskiego menu.
Zobacz również Smaki Malty cz. 1 | Taste of Malta vol. 1Jeśli bywaliście w różnych barach, to dalsza część wpisu niewiele Was zaskoczy. Warto jednak zwrócić uwagę na detale, bo w szczegółach tkwi różnica. I tak, jako starter dostaniemy bruschettę, ale na świeżym pieczywie (a jak wiecie, ta typowa włoska przekąska podawana jest na grzance), pieczywo czosnkowe, świeży chleb z oliwą i różne zupy oraz sałatki.
Jeśli zamawiamy zupę, to tylko jeśli jesteśmy pewni, że nie jest to zupa z paczki. Tak, raz dostaliśmy pieczarkową z paczki z nierozpuszczonymi grudami - bleeee. Ten bar w ogóle był jakiś inny. Polecam zupę rybną w Marsaxlokk - lekka, aromatyczna, po prostu pyszna.
Sałatki z owocami morza zazwyczaj podawane są na zimno (o temperaturze znacznie niższej niż temperatura otoczenia) z majonezowymi sosami i cytrusami w kawałkach. I znów szczegół warty odnotowania: majonezy tu są znacznie kwaśniejsze niż te w Polsce.
Przejdźmy do dań głównych. Jednym z najpopularniejszych posiłków, które są serwowane w barach i restauracjach, jest typowo angielskie danie Fish and Chips (ryba z frytkami). Podawane tutaj z różnymi sosami np. tatarskim z kaparami i niekiedy z chlebem tostowym. Jeśli chcemy zjeść dobrą rybę unikajmy najtańszych barów, gdzie wszystko jest wysoko przetworzone, mrożone, smażone w głębokim tłuszczu i podawane w formie panierowanej papki rybnej z suchymi frytkami - kupujmy upewniwszy się, że dostaniemy panierowany filet lub cała rybę. Mój Maciek mógłby na ten temat więcej napisać ;-)
Typowym maltańskim daniem jest potrawka z królika podawana na wiele sposobów np. w pomidorach, duszone w winie, w ziołach, w śmietanie itp.
Inne popularne dania, które nam bardzo smakują:
- smażona pierś z kurczaka z pieczarkami,
- grillowana wołowina w sosie pieprzowym,
- schab w sosie pieczeniowym,
- makarony: penne alla bolognese (nie spaghetti), penne z ricottą i tuńczykiem, penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem i pietruchą,
- pizza - szeroki wybór smaków w tym pizza po maltańsku z maltańską kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem.
W restauracjach do dań głównych dostaniemy różne dodatki: pieczone ziemniaki, duszona cukinia, smażone frytki, gotowany brokuł lub kalafior itp.
Na deser serwowane są lody lub ciasta.
Jeśli zgłodniejemy, to o każdej porze dnia za kilka euro możemy zamówić English Breakfast, czyli jajka podawane z plastrami bekonu, wieprzowymi parówkami, fasolą oraz pieczywem.
My polecamy tutejszą przekąskę - pastizzi. Jest to ciastko nadziane ricottą lub pastą z groszku.
Zapraszam do obejrzenia galerii pt. Smaki Malty cz. 2
0 komentarze:
Prześlij komentarz