Korzenne trufle | Christmas truffles recipe

Skomentuj

To już praktycznie ostatni moment, żeby przygotować coś słodkiego, wyjątkowego i pysznego, czym możemy obdarować bliskie osoby :-)
A może trufle w wiórkach kokosowych z serkiem mascarpone? Są równie wyśmienite.
Składniki na 2 duże porcje (ok. 80 kuleczek):
  • 500 g ciastek korzennych;
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ja użyłam bardzo tłustego mleczka - 75% tłuszczu kokosowego. Bardzo gęste mleczko, w środku nie ma praktycznie płynu);
  • 100 g białej czekolady;
  • kilka kropli olejku waniliowego;
  • kilka kropli olejku rumowego;
  • cynamon do smaku;
  • wiórki kokosowe;
  • posiekane na drobno migdały;
  • kakao;
  • kolorowe kuleczki do dekoracji.
Przygotowanie:
Ciastka korzenne kruszymy na bardzo drobno. Teraz dodajemy mleczko kokosowe, olejek waniliowy oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ugniatając ręką. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dzielimy ją na dwie części. Do jednej z nich dodajemy białą czekoladę, do drugiej kilka kropli olejku rumowego. po czym jeszcze raz dokładnie mieszamy. Możemy przystąpić do formowania kulek (jeżeli masa jest odrobinę za luźna polecam ja włożyć do lodówki na 10-15 minut). Za miarkę może nam posłużyć mała łyżeczka. Uformowane kulki dzielimi na kilka części, z czego każdą obtaczamy w czymś innym. Do dyspozycji mamy wiórki kokosowe, posiekane migdały, kakao oraz kolorowe cukiereczki. Na sam koniec trufle odkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz