Budyń jaglany na mleku kokosowym z suszonymi daktylami i świeżą
żurawiną. Pomysł na ten deser lub jak kto woli śniadanie wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem, a wszystko zaczęło się od owocu świeżej żurawiny, który udało mi się ostatnio kupić...
Składniki na 1 porcję:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie zajmujemy się kaszą. Wrzucamy ją do garnka i dodajemy mleczko kokosowe, przyprawiamy cynamonem i gotujemy kilka minut, po czym odstawiamy na bok.
Po około 10 minutach odcedzamy daktyle i wrzucamy do garnka z kaszą jaglaną, po czym wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.
Budyń jest już w zasadzie gotowy. Pozostaje go tylko przełożyć do ulubionej miseczki/ słoiczka, obsypać ziarnem kakaowca i udekorować owocem żurawiny.
Smacznego!
Do budyniu jaglanego będzie pasować również czekoladowy krem z awokado.... resztę składników po prostu miałam w domu :-) Kaszę ugotowałam dzień wcześniej, więc przygotowanie tego budyniu zajęło mi 10-12 minut. Wyszło pysznie, a do tego zdrowo i bez dodatku cukru.
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
- 5-6 łyżek mleczka kokosowego;
- 4-5 daktyli;
- kilka owoców świeżej żurawiny;
- prażone ziarna kakaowca (może też być odrobina startej gorzkiej czekolady;
- szczypta cynamonu
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie zajmujemy się kaszą. Wrzucamy ją do garnka i dodajemy mleczko kokosowe, przyprawiamy cynamonem i gotujemy kilka minut, po czym odstawiamy na bok.
Po około 10 minutach odcedzamy daktyle i wrzucamy do garnka z kaszą jaglaną, po czym wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.
Budyń jest już w zasadzie gotowy. Pozostaje go tylko przełożyć do ulubionej miseczki/ słoiczka, obsypać ziarnem kakaowca i udekorować owocem żurawiny.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz