Burak czerwony nazywany również ćwikłowym najczęściej gości na naszym stole późną wiosną w postaci botwinki lub późną jesienią i zimą, jako główny składnik ćwikły i wigilijnego barszczu. To bardzo wszechstronne warzywo wspomagające odporność i łagodzące procesy starzenia, które warto włączyć do swojej diety.
Zobacz również smoothie z dyni, idealne na wzmocnienie odporności.Burak czerwony to istna kopalnia cennych pierwiastków. Znajdziemy w nim przede wszystkim potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. A oprócz tego kwas cytrynowy, jabłkowy i sporo kwasu foliowego. Należy do warzyw niskokalorycznych oraz o niskim indeksie glikemicznym (IG=30).
Ciekawostka:Składniki na 1 porcję:
Po ugotowaniu indeks glikemiczny buraka wzrasta do 65.
- 1/2 średniej wielkości buraka lub 1 mały;
- 1 jabłko;
- 1 marchewka;
- sok z połowy pomarańczy;
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Najpierw wszystkie warzywa i owoce dokładnie myję pod bieżącą wodą.
Buraka, jabłko i marchewkę kroję na mniejsze kawałki. Z jabłka usuwam gniazda nasienne i tak przygotowane warzywa i owoce przepuszczam przez sokowirówkę.
Cytrynę oraz pomarańczę przekrawam na pół i wyciskam z nich sok, który mieszam z sokiem z sokowirówki i od razu podaję.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz