Smoothie z czerwonego buraka | Beetroot smoothie recipe

Skomentuj

Burak czerwony nazywany również ćwikłowym najczęściej gości na naszym stole późną wiosną w postaci botwinki lub późną jesienią i zimą, jako główny składnik ćwikły i wigilijnego barszczu. To bardzo wszechstronne warzywo wspomagające odporność i łagodzące procesy starzenia, które warto włączyć do swojej diety.
Zobacz również smoothie z dyni, idealne na wzmocnienie odporności.
Burak czerwony to istna kopalnia cennych pierwiastków. Znajdziemy w nim przede wszystkim potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. A oprócz tego kwas cytrynowy, jabłkowy i sporo kwasu foliowego. Należy do warzyw niskokalorycznych oraz o niskim indeksie glikemicznym (IG=30).

Ciekawostka:
Po ugotowaniu indeks glikemiczny buraka wzrasta do 65.
Składniki na 1 porcję:
  • 1/2 średniej wielkości buraka lub 1 mały;
  • 1 jabłko;
  • 1 marchewka; 
  • sok z połowy pomarańczy;
  • sok z połowy cytryny. 
Przyznam, że dość długo czekałam z przygotowaniem tego smoothie. Trochę obawiałam się tego surowego buraka, jak okazało się niepotrzebnie. Smoothie jest pyszne - słodkie, a do tego bardzo proste w przygotowaniu i zdrowe.

Przygotowanie: 
Najpierw wszystkie warzywa i owoce dokładnie myję pod bieżącą wodą. 

Buraka, jabłko i marchewkę kroję na mniejsze kawałki. Z jabłka usuwam gniazda nasienne i tak przygotowane warzywa i owoce przepuszczam przez sokowirówkę.

Cytrynę  oraz pomarańczę przekrawam na pół i wyciskam z nich sok, który mieszam z sokiem z sokowirówki i od razu podaję.

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz