Omlet - hiszpańska tortilla

Skomentuj
Skojarzenia odnośnie tortilli mam dwojakie:
1. Płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej, w który zawijamy mięso wraz z surówkami i sosami.
2. Trójkątne chipsy nazywane inaczej nachosami. Spotykane w kilku smakach (gorąco polecam serowe ;-D).
Od pewnego czasu określenia tego używam również w odniesieniu do omletu. 


Omlet jest potrawą przyrządzoną z roztrzepanych jaj wraz z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza w trakcie smażenia.

I właśnie czymś takim jest hiszpańska tortilla. Jest wiele jej odmian, jednakże podstawą każdej są roztrzepane jajka, do których można dodać zarówno warzywa, mięso jak i ryby. Na podstawową wersję omletu składają się pokrojone w plasterki ziemniaki, cebula oraz przyprawy - taka potrawa nosi nazwę Tortilla de patatas. My zrobimy bez ziemniaków.

Składniki (dla 4 os.):
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • pół jakiejś dobrej kiełbaski,
  • 1  nieduża cukinia,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • kilka kwiatów brokuła,
  • 1 średni pomidor.



Przygotowanie:

1. Wbijamy jajka do miski.


2. Do jajek dajemy 6 łyżek mleka, szczyptę soli i pieprzu ziołowego. Składniki dokładnie mieszamy.


3. Kroimy pozostałe składniki w kostkę, w paski - tak jak lubimy najbardziej.



4. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy cebulę i smażymy kilka minut.


5. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodajemy kolejne składniki: cukinię, brokuła i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy kilka minut.




6. Po kilku minutach dodajemy mięso i znowu wszystko mieszamy i dusimy kolejnych kilka minut - do miękkości warzyw.




7.  Pod koniec dodajemy pomidora i jeszcze jedną, małą szczyptę soli. Smażymy bez przykrycia jeszcze ok 2 minuty.


8. Wlewamy jajko i nie mieszamy. Od czasu do czasu lekko podnosimy ścięte jajko przy brzegu patelni, przechylając ją i wlewając w tę przestrzeń płynne jajko.


9. Kiedy widzimy, że nieściętego jajka jest bardzo mało  przykrywamy patelnię na chwilę, żeby omlet ściął się z wierzchu. Na sam koniec posypujemy ziołami - oregano lub ziołami prowansalskimi i GOTOWE :-)


Smacznego :-)



0 komentarze:

Prześlij komentarz