Składniki:
- 400 g białego twarogu
- kilka oliwek zielonych i czarnych
- duża łyżka majonezu
- duża łyżka śmietany
- przyprawy: szczypta soli i szczypta pieprzu (polecam ziołowy)
- pęczek szczypiorku (do obtaczania)
Przygotowanie:
W czasie, kiedy twaróg chłodzi się w lodówce, posiekać pęczek szczypiorku i przygotować sobie oliwki. Nie kroimy ich, pozostawiamy w całości.
Po tych ok. 20 minutach wyciągamy masę z lodówki i zaczynamy formować kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski - zwilżonymi wcześniej w wodzie dłońmi. W środek każdej kulki dajemy po jednej oliwce i następnie każdą z kulek obtaczamy w posiekanym szczypiorku.
Tak przygotowaną całość jeszcze raz na ok 15-20 minut możemy wstawić do lodówki. Jeżeli jednak ktoś nie ma tyle czasu, nie jest to konieczne.
Szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się również podczas niespodziewanej wizyty gości. Rewelacyjna do śniadania albo jako dodatek do mięsa do obiadu.
Smacznego!
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz