Kulki z twarogu z oliwką w środku

Skomentuj

Składniki: 
  • 400 g białego twarogu
  • kilka oliwek zielonych i czarnych
  • duża łyżka majonezu
  • duża łyżka śmietany
  • przyprawy: szczypta soli i szczypta pieprzu (polecam ziołowy)
  • pęczek szczypiorku (do obtaczania)

Przygotowanie:

Biały ser przełożyć do większej miseczki, dodać łyżkę majonezu, śmietany oraz po szczypcie przypraw. Całość dobrze rozgnieść i wymieszać, żeby powstała jednolita masa. W razie jakby całość była za sucha, można dodać jeszcze łyżkę śmietany. Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić, ponieważ jeżeli ser będzie za luźny, kulki będą nam się źle formować. Całość przełożyć do lodówki na ok. 15-20 minut. Schłodzona masa lepiej się formuje.

W czasie, kiedy twaróg chłodzi się w lodówce, posiekać pęczek szczypiorku i przygotować sobie oliwki. Nie kroimy ich, pozostawiamy w całości.

Po tych ok. 20 minutach wyciągamy masę z lodówki i zaczynamy formować kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski - zwilżonymi wcześniej w wodzie dłońmi. W środek każdej kulki dajemy po jednej oliwce i następnie każdą z kulek obtaczamy w posiekanym szczypiorku.

Tak przygotowaną całość jeszcze raz na ok 15-20 minut możemy wstawić do lodówki. Jeżeli jednak ktoś nie ma tyle czasu, nie jest to konieczne.





Szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się również podczas niespodziewanej wizyty gości. Rewelacyjna do śniadania albo jako dodatek do mięsa do obiadu.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz