Aromatyczne i przepyszne danie, które wprost uwielbiam i gorąco polecam. Palce lizać!
Zobacz również szybki pomysł na obiad - Tortilla.Składniki dla 4 os.:
- 12 skrzydełek,
- 4 ziemniaki,
- rozmaryn,
- sól,
- pieprz cayenne,
- pieprz ziołowy,
- oliwa.
Przygotowanie:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Skrzydełka opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy przyprawami. Najpierw solą z jednej i drugiej strony, następnie delikatnie pieprzem cayenne i obficie pieprzem ziołowym. Układamy kurczaka na kratce.Ziemniaki należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości ok. jednego centymetra. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową jeden obok drugiego. Obsypujemy lekko solą, rozmarynem i delikatnie skrapiamy oliwą.
Kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wkładamy całość do środka, zarówno blaszkę z ziemniakami, jak i kratkę ze skrzydełkami. Ziemniaki powinny znajdować się tuż pod kurczakiem, dzięki czemu będzie kapał na nie tłuszcz, który będzie wytapiał się w trakcie pieczenia.
Całość powinna się robić ok. 45 min. Na ostatnie 5 minut włączcie termoobieg wówczas całość fajnie się zarumieni.
Tak przygotowane danie podaję z łyżką śmietany, zmieszaną z ziołami i listkiem świeżej bazylii.
To prosty i bardzo smaczny posiłek, które nie może się nie udać :-D
Smacznego :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz