Pieczone skrzydełka z ziemniakami i rozmarynem

Skomentuj

Aromatyczne i przepyszne danie, które wprost uwielbiam i gorąco polecam. Palce lizać!
Zobacz również szybki pomysł na obiad - Tortilla.
Składniki dla 4 os.:
  • 12 skrzydełek,
  • 4 ziemniaki,
  • rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • pieprz ziołowy,
  • oliwa.
Przygotowanie:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Skrzydełka opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy przyprawami. Najpierw solą z jednej i drugiej strony, następnie delikatnie pieprzem cayenne i obficie pieprzem ziołowym. Układamy kurczaka na kratce.

Ziemniaki należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości ok. jednego centymetra. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową jeden obok drugiego. Obsypujemy lekko solą, rozmarynem i delikatnie skrapiamy oliwą.

Kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wkładamy całość do środka,  zarówno blaszkę z ziemniakami, jak i kratkę ze skrzydełkami. Ziemniaki powinny znajdować się tuż pod kurczakiem, dzięki czemu będzie kapał na nie tłuszcz, który będzie wytapiał się w trakcie pieczenia.
Całość powinna się robić ok. 45 min. Na ostatnie 5 minut włączcie termoobieg wówczas całość fajnie się zarumieni.

Tak przygotowane danie podaję z łyżką śmietany, zmieszaną z ziołami i listkiem świeżej bazylii.

To prosty i bardzo smaczny posiłek, które nie może się nie udać :-D




Smacznego :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz