Jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam makarony, świeże zioła i oczywiście sos pomidorowy, ale ten przepis go nie obejmuje :-D Spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym ze świeżą bazylią, to bardzo smaczne i aromatyczne danie, idealne do przyrządzenia na obiad.
Składniki dla 4 os.:
- 2 garstki grzybów suszonych
- 1 duża pierś z kurczaka albo dwie mniejsze
- makaron spaghetti (przy dzieleniu można posłużyć się miarką do makaronu albo dać na oko :-))
- 1 czerwona cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- 4 łyżki śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Stawiamy garnek z osoloną wodą na makaron. W tym czasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy podsmażamy kurczaka i cebulę. Kiedy składniki się zarumienią dodajemy pokrojone grzyby, zalewamy połową szklanki wody i dusimy ok. 10 minut.
Gotujemy makaron al dente. Zanim dorzucimy makaron, dodajemy na patelnię śmietanę, pieprz ziołowy i przyprawiamy wedle uznania.
Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię i ostrożnie mieszamy z powstałym sosem. Danie podajemy na talerzach udekorowane pociętą bazylią.
Uwaga: Do spaghetti z grzybami zazwyczaj nie dodaje się sera (choć podobno są wyjątki od tej zasady).
0 komentarze:
Prześlij komentarz