Spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym ze świeżą bazylią

Skomentuj

Jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam makarony, świeże zioła i oczywiście sos pomidorowy, ale ten przepis go nie obejmuje :-D Spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym ze świeżą bazylią, to bardzo smaczne i aromatyczne danie, idealne do przyrządzenia na obiad.

Składniki dla 4 os.:
  • 2 garstki grzybów suszonych
  • 1 duża pierś z kurczaka albo dwie mniejsze
  • makaron spaghetti (przy dzieleniu można posłużyć się miarką do makaronu albo dać na oko :-))
  • 1 czerwona cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Suszonymi grzybami zajmujemy się dzień wcześniej. Zalewamy je wodą i odstawiamy. Przed przystąpieniem do robienia spaghetti jeszcze raz przepłukujemy je.
Stawiamy garnek z osoloną wodą na makaron. W tym czasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy podsmażamy kurczaka i cebulę. Kiedy składniki się zarumienią dodajemy pokrojone grzyby, zalewamy połową szklanki wody i dusimy ok. 10 minut.
Gotujemy makaron al dente. Zanim dorzucimy makaron, dodajemy na patelnię śmietanę, pieprz ziołowy i przyprawiamy wedle uznania.
Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię i ostrożnie mieszamy z powstałym sosem. Danie podajemy na talerzach udekorowane pociętą bazylią.

Uwaga: Do spaghetti z grzybami zazwyczaj nie dodaje się sera (choć podobno są wyjątki od tej zasady).




Smacznego :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz