Brokuł w sosie czosnkowo-koperkowym

3 komentarze

Świetne i szybkie do przyrządzenia danie lub przekąska na upalne dni.

Składniki dla 4 os.:
  • 1 duży brokuł,
  • jogurt naturalny (3 czubate łyżki),
  • majonez (1 czubata łyżka),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, szczypta cukru),
  • koperek (średni pęczek).
Przygotowanie:

Ugotowanego brokuła pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos.

Do miseczki dodajemy jogurt, majonez, posiekany na drobno czosnek i przyprawy. Dorzucamy pokrojony koperek i wszystko razem mieszamy.

Brokuła dzielimy na mniejsze części i układamy w głębokim talerzu. Polewamy przyrządzonym przed chwilą sosem.

Gotowe :-)




Całość świetnie smakuje samo lub jako dodatek do wielu dań obiadowych.

3 komentarze:

  1. proste i pyszne, uwielbiam brokuły !

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja lubie brokula z parowaru - tez z sosem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jadłam i jest równie pyszny :-)

      Pozdrawiam
      zabalza

      Usuń