Chłodnik - zupa podawana na zimno. Pierwotnie przyrządzana z zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. W wersji klasycznej podawana z szyjkami rakowymi lub cielęciną. Współcześnie znajdziemy wiele jej wersji. Zsiadłe mleko lub śmietanę z powodzeniem możemy zastąpić kefirem, jogurtem naturalnym czy maślanką.
Składniki dla 4 os.:
- 2 pęczki botwinki,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe,
- 1 marchewka,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 200 ml śmietany,
- sok z połowy cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, łyżka oliwy,
- 2-3 jajka,
- 2-3 ziemniaki.
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i osuszamy. Buraczki kroimy w większe kawałki (w kostkę lub słupki), łodyżki razem z liśćmi siekamy na drobno. Marchewkę kroimy w cienkie plastry lub paski, np. za pomocą obieraczki. Całość przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody (szklanka), sokiem z cytryny i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu.
Garnek odstawiamy na bok, żeby całość ostygła. W tym czasie możemy zająć się resztą.
Rzodkiewkę kroimy w kostkę lub półksiężyce. Ogórka ścieramy na tarce na grubych okach i odsączamy z jego własnych soków (po prostu ściskamy w dłoniach, żeby pozbyć się nadmiaru wody). Koperek i szczypiorek siekamy na drobno (trochę jednego i drugiego możemy zostawić do dekoracji, kiedy będziemy już podawać chłodnik). Czosnek ucieramy.
Do ostudzonej botwinki dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Potem dodajemy resztę składników, czyli jogurt, śmietanę, czosnek, rzodkiewkę, ogórek, szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
W tym czasie gotujemy jajka i ziemniaki.
Po godzinie możemy już podawać nasz pyszny i kolorowy chłodnik :-)
Całość możemy podać z kawałkiem pieczonego mięsa lub dużymi, gotowanymi krewetkami.
SMACZNEGO!
Łyżka oliwy jako przyprawa - genialne!! Nigdzie tego nie widziałam
OdpowiedzUsuń