Kilka składników i 10 minut - tyle potrzebujemy, żeby przygotować pyszne i proste danie.
Inny pomysł na pyszny i szybki obiad znajdziecie we wpisie Spaghetti z tuńczykiem i groszkiem.Składniki dla 2 os.:
- pół puszki białej fasoli,
- kawałek salami lub innej podsuszanej kiełbaski (ok. 5 cm długości),
- 1 czerwona cebula,
- zioła,
- 1-2 łyżki oliwy,
- pół średniej bagietki.
Przygotowanie:
Cebulę i kiełbasę kroimy w półksiężyce.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Kiedy ta się już zeszkli (ok.2-3 minuty) dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut (ok. 2 minuty), po czym dorzucamy puszkę nieodsączonej fasoli i zasmażamy z resztą składników. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Po ok. 5 minutach większość wody z fasoli odparuje, całość zgęstnieje i danie będzie już w zasadzie gotowe.
Po wyłożeniu na talerz obsypujemy ziołami (np. pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi). Całość podajemy z kawałkiem pieczywa.
SMACZNEGO!
Lubię takie proste dania :-)
OdpowiedzUsuńTo mi się kojarzy z Hiszpanią lub Meksykiem.