Przepis na danie w 10 minut

1 komentarz

Kilka składników i 10 minut - tyle potrzebujemy, żeby przygotować pyszne i proste danie.
Inny pomysł na pyszny i szybki obiad znajdziecie we wpisie Spaghetti z tuńczykiem i groszkiem.
Składniki dla 2 os.:
  • pół puszki białej fasoli,
  • kawałek salami lub innej podsuszanej kiełbaski (ok. 5 cm długości),
  • 1 czerwona cebula,
  • zioła,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • pół średniej bagietki.

Przygotowanie:
Cebulę i kiełbasę kroimy w półksiężyce.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Kiedy ta się już zeszkli (ok.2-3 minuty) dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut (ok. 2 minuty), po czym dorzucamy puszkę nieodsączonej fasoli  i zasmażamy z resztą składników. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Po ok. 5 minutach większość wody z fasoli odparuje, całość zgęstnieje i danie będzie już w zasadzie gotowe.

Po wyłożeniu na talerz obsypujemy ziołami (np. pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi). Całość podajemy z kawałkiem pieczywa.

SMACZNEGO!





1 komentarz:

  1. Lubię takie proste dania :-)
    To mi się kojarzy z Hiszpanią lub Meksykiem.

    OdpowiedzUsuń