Gulasz z uda kurczaka

Skomentuj

Przepisów na kurczaka jest mnóstwo. Ten, który chcę Wam zaprezentować, wyróżnia się swoją prostotą. Efekty mogą zaskoczyć - otrzymamy kruche, ale soczyste mięso w rozgrzewającym sosie.
Zobacz też Spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym ze świeżą bazylią.
Składniki dla 4 os.:
  • 500 g mięsa z kurczaka (górna część uda),
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 3/4 szklanki zagęszczonego soku pomidorowego (passata di pomodoro),
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • przyprawy: sól, pieprz cayene, majeranek,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półksiężyce. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 2x2 cm). Opruszamy solą, szczyptą pieprzu cayene i obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kurczaka i dokładnie go obsmażamy. Wlewamy 2/3 szklanki wody i dusimy 30 min. pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wody.

W tym czasie w szklance należy rozmieszać pozostałą łyżkę mąki w soku pomidorowym z 2 łyżkami wody. Taką mieszaninę wylewamy na patelnię, całość mieszamy. Teraz doprawiamy wedle uznania, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy jeszcze 10 minut.

Ostatnich 5 minut to czas na dodanie majeranku i zagęszczenie sosu poprzez odparowanie (czyli nie przykrywamy).

Tak przygotowany gulasz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, z makaronami i klasycznie z kaszami.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz