Przepisów na kurczaka jest mnóstwo. Ten, który chcę Wam zaprezentować, wyróżnia się swoją prostotą. Efekty mogą zaskoczyć - otrzymamy kruche, ale soczyste mięso w rozgrzewającym sosie.
Zobacz też Spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym ze świeżą bazylią.Składniki dla 4 os.:
- 500 g mięsa z kurczaka (górna część uda),
- 2 średnie czerwone cebule,
- 3/4 szklanki zagęszczonego soku pomidorowego (passata di pomodoro),
- 3 łyżki mąki,
- 3 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- przyprawy: sól, pieprz cayene, majeranek,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półksiężyce. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 2x2 cm). Opruszamy solą, szczyptą pieprzu cayene i obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kurczaka i dokładnie go obsmażamy. Wlewamy 2/3 szklanki wody i dusimy 30 min. pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wody.
W tym czasie w szklance należy rozmieszać pozostałą łyżkę mąki w soku pomidorowym z 2 łyżkami wody. Taką mieszaninę wylewamy na patelnię, całość mieszamy. Teraz doprawiamy wedle uznania, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy jeszcze 10 minut.
Ostatnich 5 minut to czas na dodanie majeranku i zagęszczenie sosu poprzez odparowanie (czyli nie przykrywamy).
Tak przygotowany gulasz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, z makaronami i klasycznie z kaszami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz