Proste placki marchewkowo-ziemniaczane | Easy Carrot-Potato Pancakes

Skomentuj

Chciałam Wam dzisiaj zaserwować przepis na przepyszne marchewkowo-ziemniaczane placki, które w 15-20 minut możecie zrobić sami na obiad. To świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych.
Tak przygotowane placki możecie podać z kawałkiem mięsa lub np. z Brokułem w sosie czosnkowo- koperkowym.
Składniki na ok. 16 placków:
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • przyprawy: sól, pieprz i szczypta cynamonu do smaku.

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych okach, po czym przekładamy do sitka i wyciskamy dokładnie z soków (gdybyśmy tego nie zrobili placki nie wyjdą chrupiące i jest duża szansa, że będą na wpół surowe). Cebulę kroimy na drobno, a marchewkę podobnie jak ziemniaki ścieramy na tarce (również na grubych okach). Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Następnie wbijamy jajko, dodajemy skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz oraz świeżo starty cynamon (jest o niebo lepszy od już startego). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i po chwili, kiedy olej jest już rozgrzany, nakładamy po dużej łyżce stołowej mieszanki i rozpłaszczamy ją na patelni. Powinniśmy zmieścić od 4 do 6 placków (w zależności od wielkości patelni). Placki smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Powinny wyjść chrupiące i złociste.

Usmażone placki odkładamy na moment na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odciekł z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane placki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy je podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym oraz ziołami, a także jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

Smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz