Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepysznym przepisem na kaszę jaglaną z imbirem, majerankiem i jeszcze kilkoma innymi przyprawami. Całość jest bardzo aromatyczna, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje :-)
Zobacz przepis na inny pyszny obiad: Risotto ai CalamariSkładniki na 3-4 os.:
- 1 filiżanka kaszy jaglanej;
- 2,5 filiżanki wody;
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm na osobę);
- 1 mała cebula (polecam czerwoną);
- 4 łyżeczki masła;
- 2 łyżki pestek słonecznika;
- 6-8 suszonych pomidorów;
- garść świeżego majeranku lub 4 duże szczypty suszonego (szczypta na osobę);
- 4 łyżki sosu sojowego (ja użyłam takiego o obniżonej zawartości soli);
- 1 łyżka oliwy;
- szczypta soli.
Cebulę kroimy w półksiężyce a imbir ścieramy na tarce, na namniejszy okach. Na początku podsmażamy cebulę na łyżce oliwy. Kiedy cebula lekko się zeszkli ściągamy ją z gazu. Teraz zajmujemy się kaszą.
Kaszę jaglaną najpierw zlewamy wrzątkiem i dokładnie płuczemy. Czynność powtarzamy dwa razy. Następnie podprażamy ją chwilę w suchym garnku, dodajemy imbir i jeszcze chwilę mieszamy (chodzi o to, żeby imbir też się lekko podsmażył). Potem wrzucamy wcześniej zeszkloną cebulę i całość zalewamy 2,5 filiżankami wody. Dodajemy małą szczyptę soli. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy (na bardzo małym ogniu) pod przykryciem ok. 15 min. (aż kasza wchłonie całą wodę). Po tym czasie skręcamy gaz i zostawiamy kaszę (oczywiście pod przykryciem) jeszcze na ok. 10 min.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika, a suszone pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę.
Po upływie kolejnych 10 min. od gotowania kosza powinna być gotowa. Całość przekładamy do miski, dodajemy masło, uprażone pestki słonecznika, suszone pomidory, majeranek i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Kasza jest już gotowa do jedzenia :-)
Tak przygotowaną kaszę podaję, np. z piersią z kurczaka usmażoną na czosnkowej oliwie i posypaną uprażonym wcześniej białym sezamem oraz ze świeżą zieloną papryką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz