Zobacz również Pieczone skrzydełka z ziemniakami i rozmarynemSkładniki dla 4 os.:
- 1 kg części kurczaka (podudzie, udo lub ćwiartki);
- 2 duże cebule;
- 4-5 ząbków czosnku;
- 200-250 ml czerwonego wytrawnego wina;
- duża puszka pomidorów (400 g);
- szklanka soku pomidorowego;
- 3-4 liście laurowe;
- przyprawy: sól, oregano lub tymianek, czerwona papryka w proszku, 2-3 krople sosu tabasco;
- 3-4 łyżki oliwy.
Cebulę kroimy w półksiężyce, ząbki czosnku przekrawamy na 4, a wcześniej oskurowanego kurczaka dzielimy na mniejsze porcje (podudzie, udo i grzbiet).
Do głębszego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę do zeszklenia, solimy. Dodajemy czosnek, a po ok. 3-4 minutach słodką paprykę. Smażymy chwilę cały czas mieszając, po czym wrzucamy kurczaka, solimy i obsmażamy dokładnie z każdej strony.. Teraz możemy wlać płyny, czyli wino, pomidory i sok pomidorowy (powinny przykrywać kurczaka). Teraz też dodajemy liście laurowe.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Co ok. 15 minut obracamy kurczaka i mieszamy resztę składników. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i redukujemy sos jeszcze przez 10 minut. Dzięki temu będzie gęstszy.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy ze świeżym pieczywem, które służy do zbierania sosu.
Smacznego :-)
Czy mozna zrobic to danie bez wina.? I np dodac wiecej soku pomidorowego lub pomidorow w puszce? ��
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :-) Sama kilka razy tak robiłam, tyle że wtedy będzie trochę inaczej smakować :-)
Usuń