Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami nowym przepisem na pyszną owsiankę, który wymyśliłam dosyć niedawno. Na Malcie, gdzie obecnie jestem, owoce opuncji figowej są tak powszechnie dostępne i tanie, że postanowiłam użyć ich w tym eksperymencie kulinarnym :-) Nigdy wcześniej nie jadłam tych owoców i muszę Wam powiedzieć, że zakochałam się w nich, są przepyszne.
Zobacz również Prosta owsianka - przepis | Easy Oatmeal RecipeOwsiankę jem niemalże codziennie. To idealne pierwsze śniadanie, które dostarczy energii na długi czas. Podstawą tego lekkiego i pożywnego posiłku są płatki owsiane zalane mlekiem. Krowie mleko można zastąpić mlekiem sojowym, kokosowym i każdym innym, które nam smakuje. W ten sposób danie zyska na aromacie i każda jego odsłona będzie niepowtarzalna. Owsianka naprawdę nie musi być nudna :-)
Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki stołowe owsianki,
- mleko (ok. pół szklanki),
- 1 owoc opuncji figowej,
- 1 łyżka rodzynek;
- 1 łyżka pestek dyni;
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych.
Do miseczki, kubka lub innego naczynia wsypujemy płatki owsiane i rodzynki. Całość zalewamy mlekiem i odkładamy do zgęstnienia (na ok. godzinę).
W tym czasie możemy się zająć owocem opuncji. Skórka owocu ma dużo kolców, dlatego przy obieraniu polecam ubrać grubsze rękawiczki gumowe. Obrany owoc przecieramy przez sitko, uzyskując w ten sposób coś w rodzaju słodkiego kisielu - mniam :-)
Kiedy owsianka już zgęstnieje, wylewamy na nią przetarty owoc opuncji figowej, posypujemy wiórkami kokosowymi i dodajemy pestki dyni. Gotowe :-)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz