Zupa krem z dynii | Pumpkin cream

Skomentuj

Dynia jest rośliną jednoroczną, jadalną niemalże w całości. To niskokaloryczne warzywo bogate w witaminy z grupy B, C, PP, minerały: fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo oraz kwas foliowy. W dynii znajdziemy również sporo beta-karotenu.
Zobacz również Kasza jaglana ze świeżym imbirem i majerankiem | Millet with fresh ginger and marjoram
Dynię można gotować, piec, smażyć, marynować, a z pestek tłoczy się olej. Jadalne są nawet kwiaty dynii, które można zapiekać, smażyć lub faszerować. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić prostym i bardzo smacznym przepisem na zupę krem z dynii.

Składniki dla 4 os.:
  • 800 g dynii;
  • 3-4 ziemniaki;
  • 1-2 cebule;
  • 1 litr bulionu warzywnego - przepis;
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 3 łyżki oliwy;
  • szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki;
  • szypta soli;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • 4 łyżki łuskanych pestek dynii;
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu (może być naturalny lub grecki).
Sposób przygotowania:
Miąższ z dynii oraz ziemniaki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę, a cebulę posiekaj na drobno. Do garnka wlej oliwę i po chwili dodaj cebulę. Smaż ją 2-3 min. (do zeszklenia). Potem dodaj pokrojoną wcześniej dynię oraz ziemniaki i smaż przez kolejnych 5 min., często mieszając, żeby nic nie przywarło.

Teraz należy wszystko zalać bulionem (800 ml) i przyprawić dodając paprykę, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne. Całość gotuj jeszcze przez ok. 25 min. W tym czasie upraż pestki dynii i odstaw na bok do przestygnięcia.

Kiedy dynia i ziemniaki są już miękkie zmiksuj zupę na gładką masę wlewając część bądź całość pozostałego bulionu w zależności od preferowanej gęstości (ja wlałam pozostałe 200 ml).

Zupę należy jeszcze raz zagotować i przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany i uprażone pestki z dynii - pychota :-)

Tak przygotowaną zupę krem z dynii możemy dodatkowo zaserwować z grzankami i masłem ziołowo-czosnkowym.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz