Dynia jest rośliną jednoroczną, jadalną niemalże w całości. To niskokaloryczne warzywo bogate w witaminy z grupy B, C, PP, minerały: fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo oraz kwas foliowy. W dynii znajdziemy również sporo beta-karotenu.
Zobacz również Kasza jaglana ze świeżym imbirem i majerankiem | Millet with fresh ginger and marjoramDynię można gotować, piec, smażyć, marynować, a z pestek tłoczy się olej. Jadalne są nawet kwiaty dynii, które można zapiekać, smażyć lub faszerować. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić prostym i bardzo smacznym przepisem na zupę krem z dynii.
Składniki dla 4 os.:
- 800 g dynii;
- 3-4 ziemniaki;
- 1-2 cebule;
- 1 litr bulionu warzywnego - przepis;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 3 łyżki oliwy;
- szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki;
- szypta soli;
- szczypta czarnego pieprzu;
- 4 łyżki łuskanych pestek dynii;
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu (może być naturalny lub grecki).
Miąższ z dynii oraz ziemniaki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę, a cebulę posiekaj na drobno. Do garnka wlej oliwę i po chwili dodaj cebulę. Smaż ją 2-3 min. (do zeszklenia). Potem dodaj pokrojoną wcześniej dynię oraz ziemniaki i smaż przez kolejnych 5 min., często mieszając, żeby nic nie przywarło.
Teraz należy wszystko zalać bulionem (800 ml) i przyprawić dodając paprykę, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne. Całość gotuj jeszcze przez ok. 25 min. W tym czasie upraż pestki dynii i odstaw na bok do przestygnięcia.
Kiedy dynia i ziemniaki są już miękkie zmiksuj zupę na gładką masę wlewając część bądź całość pozostałego bulionu w zależności od preferowanej gęstości (ja wlałam pozostałe 200 ml).
Zupę należy jeszcze raz zagotować i przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany i uprażone pestki z dynii - pychota :-)
Tak przygotowaną zupę krem z dynii możemy dodatkowo zaserwować z grzankami i masłem ziołowo-czosnkowym.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz