Bulion warzywny - przepis | Homemade vegetable broth recipe

Skomentuj

Dzisiaj zapraszam na wpis, w którym zapoznacie się z łatwym przepisem na aromatyczny bulion warzywny, który bez problemu przygotujecie w domu. Taki wywar można pić samodzielnie albo wykorzystać jako bazę do przyrządzenia przepysznych sosów, zup czy innych dań np. risotto.
Zobacz również Rosół drobiowy / Homemade chicken stock.
Składniki:
- 3 marchewki;
- 2 pietruszki;
- 1 cebula;
- 1/2 pora;
- 1/4 średniej wielkości selera;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 gałązki natki pietruszki;
- 3 liście laurowe;
- 4 ziarenka pieprzu czarnego;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- sól;
- pieprz;
- 2 litry wody.

Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i w razie konieczności pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę tylko umyć i pozostawić w łupinie, dzięki czemu wywar zyska złocisty kolor.

Do garnka wlać wodę, posolić i wrzucić wszystkie warzywa oraz dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok. 70 minut. Po tym czasie należy przecedzić bulion.
Gotowe! 



Ja bulionu użyłam do przyrządzenia zupy z dynii, o czym w kolejnym wpisie, na który już teraz gorąco zapraszam :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz