Zupa krem z czerwonej soczewicy | Creamy red lentil soup recipe

Skomentuj
Nic tak nie poprawia chumoru w chłodny dzień, jak prosta, a zarazem wykwintna zupa krem, którą przyrządzicie bez użycia blendera. Tak, bez użycia blendera :-) Zobaczcie sami...
Na drugię danie polecam kaszę jaglaną ze świeżym imbirem i majerankiem | Millet with fresh ginger and marjoram
Składniki dla 4 os.:
  • 250 g czerwonej soczewicy;
  • 1,5 l wody;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 marchewki;
  • 4 łyżki startego parmezanu;
  • przyprawy: pieprz cayenne i słodka czerwona papryka;
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (można ją zastąpić szynką szwardzwaldzką);
  • pieczywo na grzanki;
  • kawałek pora;
  • 4 łyżki joguru naturalnego lub greckiego;
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia składników. Cebulę oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i przyprawiamy pieprzem oraz papryką. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy marchewkę. Po kilku minutach wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1-2 min. często mieszając, żeby nie przypalić czosnku.

Następnie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy ta zacznie się gotować wrzucamy soczewicę (wcześniej należy przepłukać ją zimną wodą) i gotujemy ok. 30-40 min. Chodzi o to, żeby wszystkie składniki rozgotowały się. Na 5 min. przed końcem dodajemy parmezan.

Chwilę przed podaniem zupy przygotowujemy grzanki, pora kroimy w plastry lub połplastry, a szynkę dzielimy na drobne kawałki. Tak przygotowanymi dodatkami obsypiemy zupę z wierzchu.

Zupę solimy bezpośrednio przed podaniem, bo w przeciwnym razie socewica nam stwardnieje. Zamiast soli możemy też użyć sosu sojowego.


0 komentarze:

Prześlij komentarz