W to pochmurne, jesienne, poniedziałkowe popołudnie mam dla Was przepis na coś wyjątkowego, co z pewnością podniesie Was na duchu i sprawi, że buzia sama zacznie się śmiać - ekspresowe kule mocy!
Zobacz również przepis na pyszne i zdrowe trufle z kaszy jaglanej.Bazą tego deseru są prażone otręby owsiane oraz daktyle. Mówię Wam - niebo w gębie.
Składniki na 12 dużych kulek:
- 15 daktyli;
- 6 śliwek;
- 100 gramów otrębów owsianych;
- 2-4 kostek gorzkiej czekolady 70% kakao (ilość kostek zależy od ich wielkości);
- 60 gramów wiórek kokosowych;
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody, dodajemy śliwki i dokładnie blendujemy. Najwygodniej będzie to zrobić ręcznym blenderem.
Teraz wsypujemy 20 gramów wiórków kokosowych (resztę zostawiamy do obtaczania) oraz drobno pokrojoną czekoladę. Ja użyłam czekolady z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Idealnie pasuje do tego deseru.
Teraz wsypujemy 20 gramów wiórków kokosowych (resztę zostawiamy do obtaczania) oraz drobno pokrojoną czekoladę. Ja użyłam czekolady z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Idealnie pasuje do tego deseru.
Zanim do reszty składników dodamy otręby polecam je podprażyć na suchej patelni. Zajmie to nam zaledwie kilka minut, a zupełnie zmieni smak deseru. Jak otręby lekko się zarumienią to znaczy, że są gotowe. Jeszcze ciepłe płatki wsypujemy do miski, dodajemy miód i wszystko razem mieszamy dużą łyżką.
Za pomocą małej łyżeczki odmierzamy porcje i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe trufle wkładamy do lodówki na godzinę, po czym możemy od razu jeść. Są obłędnie dobre :-)
Smacznego!
Gotowe trufle wkładamy do lodówki na godzinę, po czym możemy od razu jeść. Są obłędnie dobre :-)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz