Jesteś zmęczona/y i brakuje Ci energii? Chcesz wzmocnić swoją odporność? Koniecznie przeczytaj ten post i zaopatrz się czym prędzej w dynię :-)
Zobacz również koktajl na trawienie z pomarańczy i dodatkiem świeżego imbiru.Miąższ z dyni oprócz tego, że wzmacnia odporność, działa również odkwaszająco na organizm. Zawiera sporo cynku, potasu, witaminy B1 oraz karotenu. W zasadzie im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej karotenu w tym warzywie.
Dynia jest niskokaloryczna, zawiera ok. 30 kalorii w 100 gramach, a dzięki wysokiej zawartości celulozy przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie.
Składniki na 1 porcję:
- ok. 125 gramów dyni (podobnie, co jabłka);
- 1 jabłko;
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Dynię, jabłko oraz cytrynę najpierw myję pod bieżącą wodą. Następnie obieram dynię ze skóry, usuwam pestki, a miąższ kroję w mniejsze kawałki. Z jabłka usuwam wyłącznie gniazda nasienne.Teraz wszystko, oprócz cytryny wrzucam do sokowirówki. Wyciśnięty sok mieszam z sokiem z cytryny i od razu podaję.
Proste i pyszne, a do tego zdrowe :-)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz