Smoothie z dyni | Pumpkin smoothie

Skomentuj

Jesteś zmęczona/y i brakuje Ci energii? Chcesz wzmocnić swoją odporność? Koniecznie przeczytaj ten post i zaopatrz się czym prędzej w dynię :-)
Zobacz również koktajl na trawienie z pomarańczy i dodatkiem świeżego imbiru.
Miąższ z dyni oprócz tego, że wzmacnia odporność, działa również odkwaszająco na organizm. Zawiera sporo cynku, potasu, witaminy B1 oraz karotenu. W zasadzie im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej karotenu w tym warzywie.

Dynia jest niskokaloryczna, zawiera ok. 30 kalorii w 100 gramach, a dzięki wysokiej zawartości celulozy przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie.

Składniki na 1 porcję:
  • ok. 125 gramów dyni (podobnie, co jabłka);
  • 1 jabłko;
  • sok z połowy cytryny. 
Smoothie jest przepyszne i orzeźwiające. Jego słodkość lub kwasowość będzie zależeć nie tylko od ilości dodanej cytryny, ale i od jabłek, których użyjecie do jego przygotowania.

Przygotowanie:
Dynię, jabłko oraz cytrynę najpierw myję pod bieżącą wodą. Następnie obieram dynię ze skóry, usuwam pestki, a miąższ kroję w mniejsze kawałki. Z jabłka usuwam wyłącznie gniazda nasienne.

Teraz wszystko, oprócz cytryny wrzucam do sokowirówki. Wyciśnięty sok mieszam z sokiem z cytryny i od razu podaję. 

Proste i pyszne, a do tego zdrowe :-)
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz