Śródziemnomorska zapiekanka z rybą

2 komentarze

Dzisiaj przepis na zapiekankę, którą przygotowywaliśmy z Maćkiem wiele razy, ale nigdy nie zdążyliśmy zrobić zdjęć, taka jest pyszna :-) Ale w końcu się udało, dlatego od razu spieszę, żeby podzielić się z Wami tym przepisem.
A może wolisz zapiekankę z mięsem mielonym?
Śródziemnomorska zapiekanka z rybą, ziemniakami, cebulą, brokułem i serem mozzarella. Jest pyszna i zawsze się udaje.

Składniki dla 4 os.:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki;
  • 2 cebule;
  • filet z łososia (150 gramów);
  • 1 brokuł;
  • śmietana kremówka (330 ml);
  • tarta mozzarella (150 gramów);
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayene, pietruszka, zioła prowansalskie lub bazylia.
Przyda się również naczynie żaroodporne. Ja posłużyłam się ceramiczną formą o wymiarach 20x35 centymetrów.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myję i gotuję (w mundurkach).
  2. W tej samej, lekko osolonej wodzie podgotowuję brokuła (5-6 minut).
  3. Kiedy ziemniaki lekko przestygną obieram je ze skóry i kroję w plastry grubości 0,5 centymetra.
  4. Brokuła kroję na mniejsze różyczki.
  5. Teraz czas na sos. W pierwszej kolejności wrzucam pokrojoną cebulę na rozgrzany olej lub oliwę i smażę do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaję wodę i duszę do miękkości. Kiedy cebula jest miękka, odparowuję nadmiar wody i dodaję rybę. Smażę kilka minut z obu stron i w końcu dzielę filet na mniejsze części poprzez delikatne naciskanie łopatką - pozwalam by ryba podzieliła się naturalnie według włókien. Teraz kolej na śmietanę :-) Wlewam ją na patelnię i przegotowuję.
  6. Kiedy śmietana się przegotuje, dodaję pokrojonego brokuła i jeszcze chwilę gotuję na małym ogniu. To jest czas kiedy dodaję przyprawy: odrobina czarnego pieprzu, pieprzu cayene, sól i zieloną pietruszkę.
  7.  W naczyniu żaroodpornym na spodzie układam pokrojone w plastry ziemniaki, następnie wylewam na nie zawartość patelni i układam kolejną warstwę z ziemniaków. Całość obsypuję startą mozzarellą oraz ziołami.
  8. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączam termoobieg. Po tym czasie skręcam piekarnik i pozwalam zapiekance odpocząć jeszcze 10 minut.
Smacznego :-)


Jeśli zastanawialibyście się czy może użyć innej śmietany lub jogurtu, to szczerze odradzam, gdyż może się ściąć. Kremówka jest do tego idealna.

2 komentarze: