Dzisiaj przepis na zapiekankę, którą przygotowywaliśmy z Maćkiem wiele razy, ale nigdy nie zdążyliśmy zrobić zdjęć, taka jest pyszna :-) Ale w końcu się udało, dlatego od razu spieszę, żeby podzielić się z Wami tym przepisem.
A może wolisz zapiekankę z mięsem mielonym?
Śródziemnomorska zapiekanka z rybą, ziemniakami, cebulą, brokułem i serem mozzarella. Jest pyszna i zawsze się udaje.
Składniki dla 4 os.:
- 3 średniej wielkości ziemniaki;
- 2 cebule;
- filet z łososia (150 gramów);
- 1 brokuł;
- śmietana kremówka (330 ml);
- tarta mozzarella (150 gramów);
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayene, pietruszka, zioła prowansalskie lub bazylia.
Przyda się również naczynie żaroodporne. Ja posłużyłam się ceramiczną formą o wymiarach 20x35 centymetrów.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myję i gotuję (w mundurkach).
- W tej samej, lekko osolonej wodzie podgotowuję brokuła (5-6 minut).
- Kiedy ziemniaki lekko przestygną obieram je ze skóry i kroję w plastry grubości 0,5 centymetra.
- Brokuła kroję na mniejsze różyczki.
- Teraz czas na sos. W pierwszej kolejności wrzucam pokrojoną cebulę na rozgrzany olej lub oliwę i smażę do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaję wodę i duszę do miękkości. Kiedy cebula jest miękka, odparowuję nadmiar wody i dodaję rybę. Smażę kilka minut z obu stron i w końcu dzielę filet na mniejsze części poprzez delikatne naciskanie łopatką - pozwalam by ryba podzieliła się naturalnie według włókien. Teraz kolej na śmietanę :-) Wlewam ją na patelnię i przegotowuję.
- Kiedy śmietana się przegotuje, dodaję pokrojonego brokuła i jeszcze chwilę gotuję na małym ogniu. To jest czas kiedy dodaję przyprawy: odrobina czarnego pieprzu, pieprzu cayene, sól i zieloną pietruszkę.
- W naczyniu żaroodpornym na spodzie układam pokrojone w plastry ziemniaki, następnie wylewam na nie zawartość patelni i układam kolejną warstwę z ziemniaków. Całość obsypuję startą mozzarellą oraz ziołami.
- Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączam termoobieg. Po tym czasie skręcam piekarnik i pozwalam zapiekance odpocząć jeszcze 10 minut.
Jeśli zastanawialibyście się czy może użyć innej śmietany lub jogurtu, to szczerze odradzam, gdyż może się ściąć. Kremówka jest do tego idealna.
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Polecam, bo smakuje jeszcze lepiej, jak wygląda :-)
Usuń