Super szybkie naleśniki bez dodatku cukru

Skomentuj

Nie dość, że szybkie, to jeszcze zdrowe. Naleśniki, które będą idealnym pomysłem na śniadanie lub posiłek potreningowy.
Jeśli masz ochotę na klasyczne naleśniki, koniecznie zajrzyj tutaj.
Jeżeli lubisz jajka, to pokochasz ten przepis, bo jego podstawowym składnikiem są właśnie jajka. W tym prostym daniu znajdziecie tylko 1 łyżkę mąki, w dodatku pełnoziarnistej.

Innym super dodatkiem jest lekko rozgniecione w moździerzu siemię lniane. Jeżeli go nie lubisz, to możesz pominąć, zalecam wówczas dodać jeszcze odrobinę mąki.

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 1 łyżka mąki żytniej, pełnoziarnistej;
  • 1 łyżka siemienia lnianego;
  • 1 łyżka oleju kokosowego;
  • szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

  1.  Jajka wbijam do miski i mieszam delikatnie razem z mąką.
  2.  W moździerzu rozbijam lekko całe ziarna siemienia lnianego. Jeżeli macie już zmielony, to jak najbardziej możecie dodać. Ja wolę jednak ten w ziarnach, gdyż dłużej zachowuje swoje właściwości.
  3. Przekładam siemię do miski i dodaję łyżkę oleju kokosowego. Jeżeli nie macie w domu takiego oleju możecie po prostu dodać zwykłej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
  4. Jeszcze tylko szczypta soli himalajskiej i naleśniki są już prawie gotowe 😊 
  5. Wszystko wystarczy jeszcze raz zamieszać i wlać na suchą, ale rozgrzaną patelnię. Smażyć dosłownie chwilę z obu stron. Następnie przełożyć na talerz.

Całość wypełniłam domowej roboty sosem malinowo-czekoladowym. Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić taki sos, to niżej podaję przepis:

Składniki na sos:
  • 1 szklanka malin;
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady; 
  • 1-2 łyżki erytrolu lub innego słodzika.
Przygotowanie:
  1. Maliny wrzucam do rondelka i chwilę podsmażam;
  2. Kiedy owoce zaczną się już rozpadać dodaję gorzką czekoladę oraz erytrol;
  3. Wszystko gotuję jeszcze przed 2-3 minuty po czym ściągam z ognia i przelewam do właściwego naczynia.
Prawda, że proste? Smacznego! :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz