Smaczne i lekkie smoothie z selera naciowego

Skomentuj

Seler naciowy to ponoć jedno z najstarszych warzyw, po które sięgali już starożytni Egipcjanie. Abstrahując jednak od Egipcjan, chciałam się z wami podzielić przepisem na bardzo proste smoothie, którego głównym składnikiem jest właśnie seler.
Wiosna to idealny moment na oczyszczenie organizmu, a w tym może okazać się pomocne smoothie z buraka.
Seler w większości (około 95%) składa się z wody. Wiele osób kojarzy go głównie z dietami odchudzającymi ze względu na niską zawartość kaloryczną. Ale seler naciowy to coś więcej. To przede wszystkim bogactwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, dlatego warto po niego sięgać nie tylko wtedy kiedy jesteśmy na diecie :-)

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 selera naciowego (ok 6 łodyg);
  • 1 jabłko;
  • 1 cytryna; 
  • 1/2 awokado;
  • około 1 szklanki wody. 
Przygotowanie: 
Najpierw wszystkie warzywa i owoce dokładnie myję pod bieżącą wodą. 
Następnie dzielę na 2 porcje z czego jedna trafi do sokowirówki, druga natomiast bezpośrednio do blendera. I tak do sokowirówki trafia: 1/2 jabłka i 4 łodygi selera. Do blendera natomiast pokrojony w kostkę seler (2 łodygi), 1/2 jabłka, awokado i 1/2 cytryny bez skóry. Drugą połówkę cytryny wyciskam i sok wlewam do kielicha blendera.

Sok, który uzyskałam po wyciśnięciu warzyw i owoców w sokowirówce (to jest około 1 szklanki) przelewam do blendera, dodaję taką samą ilość wody i całość miksuję na średnich obrotach przez 30 sekund i gotowe :-)

Prawda, że proste?

Smacznego i na zdrowie!


Jeżeli uznacie, że wolicie bardziej słodkie smoothie, możecie dodać jeszcze jedno jabłko, marchewkę i pół cytryny zamiast całej. Wszystko zależy od was, także zachęcam do eksperymentowania.

0 komentarze:

Prześlij komentarz