Wiosna to idealny moment na oczyszczenie organizmu, a w tym może okazać się pomocne smoothie z buraka.Seler w większości (około 95%) składa się z wody. Wiele osób kojarzy go głównie z dietami odchudzającymi ze względu na niską zawartość kaloryczną. Ale seler naciowy to coś więcej. To przede wszystkim bogactwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, dlatego warto po niego sięgać nie tylko wtedy kiedy jesteśmy na diecie :-)
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 selera naciowego (ok 6 łodyg);
- 1 jabłko;
- 1 cytryna;
- 1/2 awokado;
- około 1 szklanki wody.
Najpierw wszystkie warzywa i owoce dokładnie myję pod bieżącą wodą.
Następnie dzielę na 2 porcje z czego jedna trafi do sokowirówki, druga natomiast bezpośrednio do blendera. I tak do sokowirówki trafia: 1/2 jabłka i 4 łodygi selera. Do blendera natomiast pokrojony w kostkę seler (2 łodygi), 1/2 jabłka, awokado i 1/2 cytryny bez skóry. Drugą połówkę cytryny wyciskam i sok wlewam do kielicha blendera.
Sok, który uzyskałam po wyciśnięciu warzyw i owoców w sokowirówce (to jest około 1 szklanki) przelewam do blendera, dodaję taką samą ilość wody i całość miksuję na średnich obrotach przez 30 sekund i gotowe :-)
Prawda, że proste?
Smacznego i na zdrowie!
Jeżeli uznacie, że wolicie bardziej słodkie smoothie, możecie dodać jeszcze jedno jabłko, marchewkę i pół cytryny zamiast całej. Wszystko zależy od was, także zachęcam do eksperymentowania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz