Wszystkich miłośników czekolady i nie tylko zapraszam do zapoznania się z dzisiejszym przepisem na nieziemsko czekoladową owsiankę. Całość przygotujesz w 6 krokach z kilku składników.
Zobacz również jak przygotować kawowy budyń z kaszy jaglanej.
Nie przedłużając od razu podam Wam przepis :-)
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki płatków owsianych (u mnie płatki górskie);
- 2 łyżki płatków orkiszowych;
- 1 łyżka otrąb pszennych;
- 1 płaska łyżeczka nasion chia;
- 1/2 - 1 szklanki wody;
- 1 garska orzechów włoskich;
- 2 kostki gorzkiej czekolady (70%);
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych;
- ulubione owoce (u mnie pyszna aronia z domowego ogródka :-))
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, płatki orkiszowe, otręby pszenne oraz nasiona chia przełóż do garnuszka.
- Całość zalej wodą.
- Garnuszek ustaw na gazie i od czasu odo czasu mieszaj.
- Posiekaj orzechy.
- Kiedy w garnuszku zacznie bulgotać, dodaj pokruszoną czekoladę i zmniejsz ogień.
- Gotuj jeszcze kilka minut, często mieszając, żeby całość nie przywarła do dna.
Smacznego!
Owsianka jest bardzo czekoladowa, ale jeśli chcesz, żeby była jeszcze bardziej czekoladowa to oczywiście możesz dodać więcej czekolady :-D A jeśli bardziej słodka, to dosłodź do smaku.
Dla mnie wyszła idealnie i już nic nie dodawałam :-) Po prostu delektowałam się jej smakiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz