Polecam również Pieczone skrzydełka z ziemniakami i rozmarynem.Składniki na 6-8 porcji:
- 2,5 l wody,
- kurczak (2 porcje rosołowe ze skórą albo jedna razem ze skrzydłami i skórą),
- pęczek włoszczyzny,
- 1 biała cebula (nieobrana),
- przyprawy: sól, pieprz czarny,
- pietruszka.
Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli i wkładamy kurczaka (robimy wywar, więc nie wkładamy kurczaka do wrzątku). Kiedy woda zacznie się gotować, pojawi się szumowina - piana, którą należy zebrać. Dodajemy włoszczyznę i 1 cebulę. Można dodać również gałązkę natki pietruszki i/lub gałązkę magi (tak, jest taka roślina). Jeśli w trakcie gotowania znów pokaże się szumowina, to ją zbieramy. Doprawiamy pieprzem wedle uznania.
Po ok. 35 min. marchew jest miękka, więc wyciągamy warzywa (wszystkie, razem z cebulą), kroimy marchewkę i siekamy świeżą pietruszkę. Posypiemy nią makaron. Po kolejnych 5-10 min. wyciągamy kurczaka, próbujemy i doprawiamy rosół, jeżeli jest taka konieczność. Podajemy z makaronem nitki lub lanym ciastem, można też dodać ugotowane mięso z kurczaka.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz