Rosół drobiowy / Homemade chicken stock

Skomentuj

Rosół, król polskich zup. Jedno z najczęściej podawanych dań w polskich domach. Przepisów jest niemalże tyle, ile domostw i każdy powie, że jego rosół jest najlepszy :-D Różnice w składzie i przyrządzeniu są zazwyczaj niewielkie. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny domowy i rozgrzewający rosół drobiowy, który sama często gotuję.
Polecam również Pieczone skrzydełka z ziemniakami i rozmarynem.
Składniki na 6-8 porcji:
  • 2,5 l wody,
  • kurczak (2 porcje rosołowe ze skórą albo jedna razem ze skrzydłami i skórą),
  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 biała cebula (nieobrana),
  • przyprawy: sól, pieprz czarny,
  • pietruszka.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli i wkładamy kurczaka (robimy wywar, więc nie wkładamy kurczaka do wrzątku). Kiedy woda zacznie się gotować, pojawi się szumowina - piana, którą należy zebrać. Dodajemy włoszczyznę i 1 cebulę. Można dodać również gałązkę natki pietruszki i/lub gałązkę magi (tak, jest taka roślina). Jeśli w trakcie gotowania znów pokaże się szumowina, to ją zbieramy. Doprawiamy pieprzem wedle uznania.

Po ok. 35 min. marchew jest miękka, więc wyciągamy warzywa (wszystkie, razem z cebulą), kroimy marchewkę i siekamy świeżą pietruszkę. Posypiemy nią makaron. Po kolejnych 5-10 min. wyciągamy kurczaka, próbujemy i doprawiamy rosół, jeżeli jest taka konieczność. Podajemy z makaronem nitki lub lanym ciastem, można też dodać ugotowane mięso z kurczaka.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz