Sposobów na risotto jest tyle, ilu kucharzy na świecie. Oczywiście są kanony, których nikt nie odważy się modyfikować (np. Risotto alla milanese), ale w większości przypadków można śmiało eksperymentować.
Zobacz również Szybki obiad - spaghetti z tuńczykiem i groszkiemPoniżej przedstawiamy szybki i łatwy przepis na risotto z kalmarami, które dzięki dodatkowi w postaci pomidorów w soku, posmakują też tym, którzy za owocami morza nie przepadają :-)
Składniki dla 2 osób:
- oliwa z oliwek;
- filiżanka ryżu Arborio (ten jest najpopularniejszy i najtańszy z tych do risotto);
- średnia czerwona cebula;
- duży ząbek czosnku;
- bulion (2 filiżanki);
- kalmary (najlepiej młode - mogą być z puszki, w oleju);
- mała polpa pomidorowa (100-150 g pokrojonych pomidorów w soku pomidorowym);
- odrobina białego wytrawnego wina (maks. 100 ml);
- 100 ml wody;
- pietruszka - zielona, pokrojona (do udekorowania);
- przyprawy: mielona papryka słodka i cayenne (ostrożnie, bo ostre!).
Ryż Arborio jest lekko przezroczysty i widać w nim biały środek, który Włosi nazywają "perłą" - to dzięki tej właściwości ryż ten nie rozgotowuje się tak łatwo :-)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półksiężyce, czosnek w płatki.
W jednym garnku robimy bazę: na oliwie szklimy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i sypką papryką. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy ryż. Dolewamy białe wino i znów chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy i dolewamy bulion. Często mieszamy (ciągłe mieszanie to klucz do uzyskania dobrego risotto).
W drugim garnku na oliwie (lub oleju z puszki) przygotowujemy kalmary - smażymy kilka minut, aż kalmary będą lekko przezroczyste. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, doprawiamy, jeszcze chwilę gotujemy, odstawiamy na bok.
Ryż gotujemy 25 minut, po tym czasie dodajemy do niego sos z kalmarami i gotujemy (mieszamy też oczywiście) kolejnych 5 minut. Podajemy ze świeżą pietruszką.
SUPER!!
OdpowiedzUsuń