Risotto ai Calamari

1 komentarz

Sposobów na risotto jest tyle, ilu kucharzy na świecie. Oczywiście są kanony, których nikt nie odważy się modyfikować (np. Risotto alla milanese), ale w większości przypadków można śmiało eksperymentować.
Zobacz również Szybki obiad - spaghetti z tuńczykiem i groszkiem
Poniżej przedstawiamy szybki i łatwy przepis na risotto z kalmarami, które dzięki dodatkowi w postaci pomidorów w soku, posmakują też tym, którzy za owocami morza nie przepadają :-)

Składniki dla 2 osób:
  • oliwa z oliwek;
  • filiżanka ryżu Arborio (ten jest najpopularniejszy i najtańszy z tych do risotto);
  • średnia czerwona cebula;
  • duży ząbek czosnku;
  • bulion (2 filiżanki);
  • kalmary (najlepiej młode - mogą być z puszki, w oleju);
  • mała polpa pomidorowa (100-150 g pokrojonych pomidorów w soku pomidorowym);
  • odrobina białego wytrawnego wina  (maks. 100 ml);
  • 100 ml wody;
  • pietruszka - zielona, pokrojona (do udekorowania);
  • przyprawy: mielona papryka słodka i cayenne (ostrożnie, bo ostre!).
Ryż Arborio jest lekko przezroczysty i widać w nim biały środek, który Włosi nazywają "perłą" - to dzięki tej właściwości ryż ten nie rozgotowuje się tak łatwo :-)

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półksiężyce, czosnek w płatki.

W jednym garnku robimy bazę: na oliwie szklimy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i sypką papryką. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy ryż. Dolewamy białe wino i znów chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy i dolewamy bulion. Często mieszamy (ciągłe mieszanie to klucz do uzyskania dobrego risotto).

W drugim garnku na oliwie (lub oleju z puszki) przygotowujemy kalmary - smażymy kilka minut, aż kalmary będą lekko przezroczyste. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, doprawiamy, jeszcze chwilę gotujemy, odstawiamy na bok.

Ryż gotujemy 25 minut, po tym czasie dodajemy do niego sos z kalmarami i gotujemy (mieszamy też oczywiście) kolejnych 5 minut. Podajemy ze świeżą pietruszką.

1 komentarz: