Smaki Malty cz. 1 | Taste of Malta vol. 1

3 komentarze

Malta jest bardzo różnorodna pod względem kulinarnym. Wpływ na to mają zaszłości historyczne oraz położenie wyspy.
Zobacz również Królik po maltańsku | Maltese rabbit stew
Już gołym okiem widać tu wpływy kuchni brytyjskiej, włoskiej, francuskiej, a nawet hiszpańskiej. Jest też coś, co jest charakterystyczne dla niemalże wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego - ryby i owoce morza.

Specjałami kuchni maltańskiej są:
  • królik, 
  • chleb wypiekany w tradycyjny sposób (z grubą, chrupiącą, ciemną skórką),
  • zupa rybna z pomidorami,
  • ser kozi w czarnym pieprzu,
  • oliwki z Gozo serwowane w lekkim sosie z oliwy z oliwek i ziół.


W każdym warzywniaku kupimy lokalne pomidory, cebulę, sałatę, ziemniaki, marchewkę oraz owoce np. cytryny i pomarańcze.

Dzięki temu, że nie ma tu zimy, to już od kwietnia trwa sezon na truskawki - duże i słodkie.


Galeria: Smaki Malty

W kolejnym wpisie zapraszam na przegląd dań z restauracji i barów :-)

3 komentarze: