Zobacz również Królik po maltańsku | Maltese rabbit stewJuż gołym okiem widać tu wpływy kuchni brytyjskiej, włoskiej, francuskiej, a nawet hiszpańskiej. Jest też coś, co jest charakterystyczne dla niemalże wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego - ryby i owoce morza.
Specjałami kuchni maltańskiej są:
- królik,
- chleb wypiekany w tradycyjny sposób (z grubą, chrupiącą, ciemną skórką),
- zupa rybna z pomidorami,
- ser kozi w czarnym pieprzu,
- oliwki z Gozo serwowane w lekkim sosie z oliwy z oliwek i ziół.
W każdym warzywniaku kupimy lokalne pomidory, cebulę, sałatę, ziemniaki, marchewkę oraz owoce np. cytryny i pomarańcze.
Dzięki temu, że nie ma tu zimy, to już od kwietnia trwa sezon na truskawki - duże i słodkie.
Galeria: Smaki Malty
W kolejnym wpisie zapraszam na przegląd dań z restauracji i barów :-)
mniamiiiii
OdpowiedzUsuńDokładnie - mniam :-)
UsuńWszystko świeże, pięknie pachnące i bardzo, bardzo smaczne.
ciekawie i pysznie ;)
OdpowiedzUsuń