Babeczki z mikrofali w 5 minut

Skomentuj

Dzisiaj jest Tłusty Czwartek, ale kto by miał tam czas stać i smażyć pączki ;-) Oczywiście zawsze można pójść do sklepu, ale nie ma to jak przyrządzić coś samemu. No i najlepiej, żeby to jeszcze było w miarę zdrowe i zaraz nam nie poszło w boczki. I ten wpis powstał właśnie z myślą o tych wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego i (nieco bardziej) zdrowego, czego przygotowanie zajmie zaledwie 5 minut.
Polecam również zapiekane brzoskwinie z cynamonem i wiórkami kokosowymi.
Do zrobienia babeczek użyłam m. in. mąki orkiszowej i oleju kokosowego, żeby było zdrowiej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyście użyli zwykłej mąki i zwykłego oleju lub oliwy.

Składniki na 4 babeczki:
  • 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej;
  • 4 łyżki mleka;
  • 3 łyżki oleju kokosowego extra vergine;
  • 3 łyżki miodu;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka kakao;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta cynamonu;
  • 2 łyżki żurawiny lub rodzynek (dobrze jest je wcześniej sparzyć ciepłą wodą).
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do porcelanowych foremek, wychodzi po ok. 2-2,5 łyżki na formę (średnica moich foremek: 5,5cm dół, 10cm góra). Wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty, po czym jeszcze minutę pozwalamy im odpocząć. Teraz babeczki możemy wyciągnąć, oprószyć cukrem pudrem i voilà :-)
Smacznego!



Wykorzystując mąkę orkiszową, pomijając jej szerokie właściwości zdrowotne (o tym można by napisać niejedną książkę), zależało mi na fakturze tego ciasta. Jest ono zupełnie inne, porównując je do ciasta, które zrobicie z wykorzystaniem zwykłej mąki. Zresztą spróbujcie sami :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz