Mam brokuł i co teraz? Można go przyrządzić naprawdę na wiele sposobów, ale po głowie chodziła mi pasta z brokuła do smarowania pieczywa. Jak pomyślałam, tak zrobiłam :-) Jesteście ciekawi efektu końcowego, bo ja bardzo.
Przepis jest bajecznie prosty :-)
Składniki:
Brokuła wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do miękkości po czym wyciągamy go z wody i pozwalamy mu ostygnąć.
Czosnek siekamy drobno, natomiast fetę kroimy po prostu w kostkę.
Wystygniętego brokuła przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy resztę składników i wszystko razem rozgniatamy widelcem. Jeżeli chce Wam się brudzić blender, to możecie to zrobić blenderem :-D
Smacznego!
Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Smarowidło jest po prostu pyszne :-)
A może masz ochotę na proste placki marchewkowo-ziemniaczane?Miałam główny składnik, czyli brokuł. Oprócz tego czosnek, ale brakowało jeszcze czegoś. Otworzyłam lodówkę i wtedy mnie olśniło (light bulb!), zobaczyłam ser feta i już wiedziałam, że to będzie trzeci składnik mojej pasty. Jeżeli nie macie w lodówce fety, możecie użyć awokado lub odrobiny oliwy.
Przepis jest bajecznie prosty :-)
Składniki:
- 1 brokuł (500 g);
- 2 ząbki czosnku;
- 100 g sera feta;
- szczypta soli (opcjonalnie, gdyż feta jest dość słona);
- szczypta pieprzu (ja użyłam kolorowego).
Brokuła wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do miękkości po czym wyciągamy go z wody i pozwalamy mu ostygnąć.
Czosnek siekamy drobno, natomiast fetę kroimy po prostu w kostkę.
Wystygniętego brokuła przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy resztę składników i wszystko razem rozgniatamy widelcem. Jeżeli chce Wam się brudzić blender, to możecie to zrobić blenderem :-D
Smacznego!
Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Smarowidło jest po prostu pyszne :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz