Zdrowe trufle z kaszy jaglanej

Skomentuj

Uwielbiacie słodycze i szukacie zdrowych ich zamienników? Dzisiejszy post jest z myślą właśnie o Was. Przepyszne i przede wszystkim zdrowe trufle z kaszy jaglanej. Przepis jest banalnie prosty, o czym przekonacie się czytając ten wpis :-)
Jeżeli masz ochotę na coś bardziej niezdrowego, zobacz przepis na trufle w wiórkach kokosowych z serkiem mascarpone.
 Składniki na ok. 30 kulek:
  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 2,5 szkl. wiórków kokosowych (około pół szklanki potrzebujemy do obtoczenia kulek);
  • 1/2 szkl. cukru pudru (jeżeli ktoś chce słodsze, może wsypać 2/3 szkl. cukru pudru);
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (extra vergine - pięknie pachnie);
  • kilka kropli olejku waniliowego oraz rumowego.    
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, czyli kaszę (najlepiej jeszcze ciepłą), wiórki kokosowe, cukier puder, olej kokosowy oraz ojek waniliowy i rumowy przekładam do wysokiego naczynia. Chodzi o to, żeby było wygodnie miksować :-) Wszystkie składniki łączę ze sobą za pomocą blendera ręcznego, miksuję 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie z tak uzyskanej masy formuję kulki wielkości przepiórczych jaj. Jako miarki użyłam małej łyżeczki (nieco mniejszej niż łyżeczka do herbaty). Uformowane kulki obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam do lodówki na około 2 godziny. Tak przygotowane trufle można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz