Zdrowy i pożywny koktajl ze świeżych truskawek z dodatkiem kaszy jaglanej

Skomentuj

To jedna z ostatnich chwil, żeby zjeść jeszcze świeże truskawki, dlatego dzisiaj przygotowałam przepis na coś wyjątkowego z dodatkiem tych owoców. Będzie to pyszny koktajl ze świeżych truskawek z dodatkiem kaszy jaglanej - palce lizać :-)

Jeżeli wolicie coś na ciepło, polecam w takim razie przepis na przepyszne naleśniki z truskawkami.
Truskawki pełne są witamin, m.in. witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nich potas, wapń, żelazo, magnez, sód i odrobinę cynku. Są lekkostrawne, a zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit. 100 gramów owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Ciekawostka:

Truskawki nie lubią moczenia, dlatego myj je pod bieżącą wodą.

Składniki:

  •  2 szkl. truskawek;
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szkl. mleka (tutaj pełna dowolność, ja użyłam krowiego);
  • 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie);
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wysokiego naczynia, w którym będziemy wszystko razem miksować. Dodajemy 1 szklankę wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie wlewamy mleko i dodajemy przyprawy. Ja użyłam wyłącznie odrobiny ksylitolu, ale jeżeli chcecie, żeby koktajl był słodszy, to polecam dodać jeszcze jedną łyżeczkę ksylitolu lub innego ulubianego przez Was słodzika.

Kiedy wszystkie składniki są już w blenderze, wystarczy je dokładnie zmiksować. Jeżeli uznacie, że jego konsystencja jest za gęsta, możecie dodać jeszcze odrobiny mleka i ponownie zmiksować.

Tak przygotowany koktajl jest bardzo pożywny i myślę, że z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie :-)

Smacznego! 




0 komentarze:

Prześlij komentarz