Czekoladowy krem z awokado

Skomentuj

Po serii muffinek przygotowanych na kilka sposobów przyszedł czas na naprawdę prosty i szybki deser. Obok babeczek z mikrofali w 5 minut, krem z awokado zalicza się właśnie do takich przepisów. Potrzebujesz tylko 6 składników i ulubione owoce.
Przepis na babeczki z mikrofali w 5 minut znajdziesz tutaj.
Do przygotowania kremu polecam użyć blendera ręcznego. Masa jest gęsta i kielichowy w ogóle się do tego nie nadaje. Jeżeli nie macie takiego robota kuchennego to możecie użyć widelca - dojrzałe awokado nie będzie stawiać oporu.

Zapewniam, że zakochacie się w tym kremie i od tej  pory zawsze w domu będziecie mieć dojrzałe awokado :-D

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado;
  • 2 łyżki kakao (bez dodatku cukru);
  • 3 łyżki ksylitolu;
  • 2 łyżki mleka (ja użyłam sojowego, niesłodzonego);
  • 1 łyżka esencji kawy lub espersso;
  • szczypta soli;
  • dodatki: wiórki kokosowe, truskawki, maliny.
Przygotowanie:
Awokado należy umyć, przekroić na pół, delikatnie wyjąć miąższ ze skórki i przełożyć go do naczynia, w którym będziemy mieszać wszystkie składniki.

Następnie należy dodać resztę składników, czyli 2 łyżki kakao, 3 łyżki ksylitolu, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę espresso oraz szczyptę soli. Teraz należy wszystko razem zmiksować na gładką masę. Trwa to dosłownie chwilę :-)

Jeżeli nie macie w domu ksylitolu, to z powodzeniem możecie użyć innego "słodzika" np. miodu. Podobnie możecie postąpić z mlekiem i zamiast sojowego użyć zwykłego krowiego lub nawet odrobiny wody. Wszystko zależy od Was.


Jeżeli macie czas i cierpliwość, to tak przygotowany mus przed podaniem polecam schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin.

Krem wspaniale smakuje z chrupiącymi podpłomykami i świeżymi owocami np. truskawkami lub malinami. Myślę, że idealnie nada się do gofrów, naleśników lub też po prostu jako krem do smarowania pieczywa. Niebo w gębie :-)

Ja zakochałam się w tym kremie. Jestem bardzo ciekawa czy Wam również przypadnie do gustu. 





 

0 komentarze:

Prześlij komentarz