Mąka jaglana, która powstaje ze zmielenia ziaren kaszy jaglanej ze względu na swój neutralny smak doskonale nadaje się do wypieków, naleśników oraz do zagęszczania zup i sosów. U mnie dzisiaj występuje w roli głównego, jako składnik fit muffinek.
Polecam również przepyszne fit muffinki z mąki orkiszowej.Mąka jaglana, jak i sama kasza jaglana, bogata jest m. in. w łatwo przyswajalne białko, witaminę E, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, krzem, magnez oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację.
Składniki Na 16 Muffinek:
- 2 szkl. mąki jaglanej;
- 1 szkl. mlekaw;
- 2/3 szkl. ksylitolu;
- 1/2 szkl. oleju kokosowego (extra vergine);
- 1 jajko;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki szałwii hiszpańskiej;
- 200 gramów owoców borówki amerykańskiej;
- garstka żurawiny;
- kilka kostek pokrojonej gorzkiej czekolady (ja użyłam czekolady 70% kakao ze skórką z pomarańczy).
Piekarnik ustawiam na 180 stopni, grzanie góra i dół jednocześnie. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, przygotujemy ciasto :-)
Do wysokiego naczynia, np. do dużej szklanej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i szałwię hiszpańską. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Mokre składniki: mleko, jajko i olej kokosowy wlewamy do mniejszego naczynia i łączymy ze sobą. Mleko i jajko warto wyciągnąć z lodówki około pół godziny wcześniej. Jeżeli składniki będą bezpośrednio z lodówki, najpewniej olej kokosowy zacznie nam się ścinać :-D Powstałą masę przelewamy do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy sparzoną żurawinę oraz borówki i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę, po czym jeszcze raz wszystko delikatnie łączymy. Tak powstałe ciasto przekładamy do foremek, do 3/4 wysokości (ok. 2 łyżki) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie muffinki od razu wyciągamy z piekarnika i pozwalamy im zostać w formie do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz