Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową

Skomentuj
Arbuz w około 90% składa się z wody, a zawarty w nim kwas cytrynowy i jabłkowy świetnie gasi pragnienie. Wspaniale orzeźwia i nawadnia organizm, dlatego warto sięgnąć po niego właśnie latem, zwłaszcza teraz, kiedy jego cena wynosi niecałą złotówkę za kilogram.
W upalne dni polecam również zdrowy koktajl z pomarańczy bez dodatku cukru.
Arbuz pochodzi z Afryki Południowej i zaliczany jest do rodziny dyniowatych. Największe jego uprawy znajdziemy obecnie w Chinach, Turcji, Hiszpanii, Portugalii oraz we Włoszech. Jego uprawa wymaga ciepła, dużego nasłonecznienia oraz dużej ilości wody. Owoc ten zawiera niewielką ilość witamin (m. in. B1, B2, B6, C) oraz składników mineralnych, zawiera za to sporo przeciwutleniaczy. Ma mało kalorii, bo zaledwie 30 w 100g ale sporo cukru, dlatego powinni na niego uważać cukrzycy. Jego indeks glikemiczny (IG) wynosi aż 75.
Jak wybrać dojrzałego arbuza?
Wystarczy go dokładnie ostukać. Jeżeli usłyszysz głuchy dźwięk, to znak, że arbuz jest dojrzały i nadaje się do zjedzenia. 
Przepis na dzisiejszy koktajl jest bajecznie prosty i składa się z tylko z 3 składników. Jeżeli macie ochotę możecie go oczywiście dosłodzić, ale dojrzały arbuz sam w sobie jest tak słodki, że moim zdaniem nie jest to już konieczne.

Składniki na 2 porcje:
  • 1/4 średniej wielkości arbuza (mój ważył 3 kg);
  • 1 puszka wody kokosowej bez dodatku cukru (310 ml);
  • kilka kostek lodu.
Przygotowanie: 
Na początek do blendera wrzucam kilka kostek lodu i rozdrabniam je pulsacyjnym ruchem, ustawiając na program do kruszenia lodu. W tej chwili już chyba większość blenderów posiada taką funkcję.

Arbuza myję i obieram ze skórki. Następnie pozbawiam go pestek, kroję w kostkę i przekładam do blendera, gdzie znajduje się już rozdrobniony lód. Na koniec dodaję wody kokosowej i całość miksuję przez kilka-kilkanaście sekund.

Tak przygotowany koktajl przelewam do szklanych buteleczek. Jeżeli macie, to możecie dodać jeszcze kilka listów świeżej mięty.


Smacznego!
 



0 komentarze:

Prześlij komentarz