Crumble, czyli deser z owoców pod kruszonką. W roli głównej śliwki. Jest to moje drugie podejście do tego deseru i wyszło tak pysznie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :-)
Zobacz równie przepis na pyszne domowe belriso.
Składniki:
- 1/2 kg śliwek (u mnie węgierki);
- 2 łyżki żurawiny;
- 2-3 łyżki ksylitolu;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 3 łyżki oleju kokosowego;
- 2 garście płatków owsianych;
- 1 garść płatków migdałowych;
- 1/2 garści wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
Śliwki dokładnie myję, przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Następnie kroję na mniejsze kawałki, po czym wrzucam na patelnię i chwilę podsmażam.Po ok. 5 minutach wsypuję łyżkę ksylitolu i cynamon, po czym jeszcze chwilę smażę. Możemy spróbować śliwek, jeżeli wydają nam się zbyt mało słodkie, wówczas możemy dodać jeszcze łyżkę cukru. Wszystko jednak zależy od owoców. Moje były słodkie same z siebie, dlatego wsypałam tylko 1 łyżkę ksylitolu.
Tak przygotowane śliwki przekładam do foremki, którą wcześniej lekko nasmarowałam tłuszczem (olejem kokosowym - ok. pół łyżeczki).
Teraz zabieramy się za przygotowanie kruszonki. To będzie bardzo prosta i szybka wersja, którą robi się dosłownie chwilę. Potrzebujemy niewielkiej miseczki, w której wymieszamy składniki. Następnie bierzemy płatki owsiane i chwilę rozgniatamy je w rękach. To samo robimy z płatkami migdałów. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę ksylitolu i 3 łyżki oleju kokosowego. Wszystko razem ze sobą mieszamy i tak przygotowaną kruszonkę wysypujemy na śliwki.
Crumble wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Jest gotowe, kiedy kruszonka nabierze złocistego koloru.
Wyciągam na deskę i pozwalam mu trochę przestygnąć, po czym zabieram się do jedzenia :-)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz