Budyń czekoladowy bez dodatku cukru

Skomentuj

Pyszny i zdrowy budyń czekoladowy bez dodatku cukru i kakao. To idealny pomysł na deser lub śniadanie. Przepis jest bardzo prosty także zachęcam Was gorąco do wykonania go samemu.
Polecam również budyń jaglany na mleku kokosowym z suszonymi daktylami i żurawiną.
Głównych składnikiem budyniu jest kasza jaglana. Do przygotowania tego pysznego deseru użyłam jeszcze korabu, czyli mączki chleba świętojańskiego oraz ksylitolu.

Korab jest produktem, którego możecie użyć zamiast kakao czy też czekolady.

Ksylitol natomiast to idealny zamiennik zwykłego cukru. Jest substancją pochodzenia roślinnego zaliczaną do grupy alkoholi cukrowych. Wygląda i smakuje bardzo podobnie, jak zwykły cukier. Jego ogromną zaletą jest niski indeks glikemiczny (IG), dzięki czemu nie powoduje skoków poziomu cukru oraz stężenia insuliny we krwi.
W odpowiednich proporcjach okazuje się, że ma nawet właściwości prozdrowotne, o czym nie będę się rozpisywać, bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale naprawdę wiele informacji znajdziecie zarówno w internecie, jak i w literaturze.

Składniki na 1 porcję:
  • 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1,5 łyżki korabu;
  • 3 łyżeczki ksylitolu;
  • maliny do dekoracji;
Przygotowanie: 
  1. Kaszę płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą;
  2. Wrzucamy kaszę do garnka na gotującą się wodę, w proporcjach 1:2 (1 porcja kaszy, 2 porcje wody) i gotujemy ok.10-12 minut na bardzo małym ogniu;
  3. Skręcamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze 10 minut, następnie odkrywamy;
  4. Kiedy kasza lekko przestygnie dodajemy resztę składników: korab i ksylitol;
  5. Wszystko razem blendujemy na gładką masę;
  6. Gotową masę przekładamy do miseczki lub słoiczka i na wierzch kładziemy maliny.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz